2011. február 13., vasárnap

Paulo Coelho: Brida

Amikor egy írótól több könyvet is elolvasunk, érdemes megnéznünk, hogy az életművében az adott regény időben hol helyezkedik el, mert a kiadási sorrend (főleg külföldi írók magyar nyelvre fordítása esetén) gyakran eltérő lehet, a művek keletkezésének időrendjétől. Egészen másként láthatjuk így az adott alkotást, segítségünkre lehet az értelmezésben.

 Brida, a fiatal és gyönyörű ír nő az élet értelmét és az univerzum titkait kutatja. Találkozik egy bölcs férfival, aki megtanítja, hogyan győzze le a félelmeit, és egy érett nővel, aki megmutatja neki, hogyan táncoljon a világ rejtett dallamára. Mindketten meglátják a Bridában rejtőző különleges képességeket, de hagyják, hogy egyedül induljon felfedezőútjára. Brida igyekszik megismerni a sorsát, keresve a kényes egyensúlyt szerelmi kapcsolata és új, egyre inkább átlényegülő önmaga között.
Brida Coelho harmadik regénye. A tavalyi évben jelent meg először magyarul az Athenaeum gondozásában. Ha nem ismerném az író életét, műveit, akkor is érezném rajta, hogy ez bizony egy korai alkotás. Már itt is felelhetőek Coelho későbbi témai, a szerelem, szex, hit, Isten, mágia, emberi természet, érzelmek.
Itt még nem a kiforrott íróval találkozunk, hanem a férfival, aki még bizonytalan, maga is keresi az utat, mindezt író pennával (billentyűzettel a keze alatt) teszi. Úgy gondolom a többi írása sokkal jobb, és erősebb, de ez sem elhanyagolható.
Hősnője, Brida egy érzékeny, okos, fiatal nő, nem csak kérdez, de keresi is a válaszokat, a helyét a világban. (Akár csak az író) Bida egy nyitott, spirituális személyiség, aki a boszorkányság, és a vallások felé fordul. Tanul mestereitől, bízván abban, hogy így megleli a válaszokat.
Mágia, boszorkányság, kereszténység, hinduizmus, vallás és misztikum.  Kusza gondolatok örvénye, de ha nagyon figyelmesen alámerülünk, azért ki lehet bogozni.
Úgy érzem, az író, maga se tudta még ekkor, hogy miben higgyen, és ezzel vált szimpatikussá számomra, mint ember. Én is valami hasonló élethelyzetben vagyok jelenleg. Beleszülettem, beleneveltek egy vallásba, gyermekként elfogadtam, hogy amit leírtak abba a Nagy Könyve, az úgy is van, de ahogy növekedtem, és tágult a világom, nőtt ismereteim száma, egyre többször merült fel benne, a kérdés: Biztosan az az igazság, amit évezredekkel ezelőtt leírtak? Minden pontosan úgy történt? Nem lehet, hogy csak megvezetnek?
Ma az én fejemben is egy olyan örvény van, mint ebben a könyvben.
Szeretem az íróban, hogy a hitet, Istent, a szerelmet, és a mágiát nem választja szét. Ki is mondja több regényen át, hogy ez mind egy és ugyanaz.
Ez most nagyon elcsépelten fog hangzani, de még soha nem éreztem ennyire igaznak: A kérdéseidre a választ ott rejlik önmagadban!
A könyvet köszönöm a kiadónak!
Kedvenc idézet: "...a szerelem a szabadság."
Borító:  cérnafűzött, keménytáblás. Tetszik a magyab borítón a kép, hangulatos, csak kár hogy ott van fölötte az a nagy fehér üres rész.
Pontozás: 3,5
248 oldal
Eredeti cím: Brida
Fordította: Nagy Viktória

1 megjegyzés: