2011. február 1., kedd

Tonya Hurley: Szellemlány

Néhány hétig állandó jelleggel, mindenütt szembe jött velem ez a könyv. Úgyszólván befészkelte magát a fejembe. Megfogott egy mondattal: Vajon meddig vagyunk képesek elmenni, hogy végre észrevegyenek bennünket?
Innentől tudtam, ezt olvasnom kell!
Ámultam és bámultam, amint kézbe vettem. Több blogger is leírta már részletesen, hogyan néz ki a Szellemlány borítója, de csak akkor teljes a hatás, ha mi magunk is a kezünkbe vesszük. Fekete, keményfedeles, kopogós kis koporsós könyv. A „koporsó” teteje átlátszó, mintha nyitva lenne, és benne fekszik a Szellemlány. A lapok szélei (együtt adják a koporsó oldalit) fényes ezüstszínűek. Igazi könyvritkaság. Fantáziadús, zseniális kivitelezés.
„Charlotte Usher gyakorlatilag láthatatlannak érzi magát az iskolában- és egy nap valóban azzá is válik. Nemcsak láthatatlanná, de halottá is. És mindez egy srác és egy gumimaci miatt…”
Az első oldalaktól kezdve végig olyan érzésem volt, hogy valaki elindított a fejemben egy filmet, és ahogy olvasok, képről képre pereg a mozi előttem. Ez a filmszerű hatás valószínűleg annak köszönhető, hogy az írónő már több forgatókönyvet is készített. Élvezhető, gördülékenyen halad a történet.
Főhősnőnk, Charlotte olyan „igazi” tinis gondokkal küzd, mint a beilleszkedési kényszer, a mások figyelme, csodálata, és a népszerűség iránti vágy, önbizalomhiány, reménytelen plátói szerelem stb. (Félig felnőtt fejjel azt mondom, ha mindenkinek csak ilyen és ennyi baj jutna egész életére, akkor már nem is kellene semmit se kívánnunk. De visszaemlékezve saját kamasz éveimre, mosolyognom kell, hogy akkor ezek igazán véres, komoly „tragédiáknak” számítottak.) Csupa olyan problémákkal küzd, melyek közöl egy-kettővel majd minden tinédzsernek szembe kell néznie. Ezért is tartom jó olvasmánynak 13-14 éves kortól.  
Tonya Hurley könnyed stílusú története egy olyan lányról szól, aki annyira szeretne népszerűvé válni, hogy minden gondolata, ekörül forog. Már-már felcsillan a remény, a suli legmenőbb sráca (hősnőnk titkos szereleme) szóba áll vele, ám ekkor jön az a vérengző gumimaci…
Úgy gondolom, Charlotte életében az vezetett a gumimaci-tragédiához, hogy másoknak, és nem önmagának akart megfelelni. Különösen tetszett Scarlet, aki Charlotte szöges ellentéte.  Scarlet olyan, amilyen, egyéniségét nem mások véleményéhez igazítva alakítja.
A Szellemlánynak meg kell emésztenie a halálát, el kell fogadni a halál utáni életét, meg kell tanulnia elszakadni a még élőktől, e mellett beilleszkedni egy új szellemosztályba és meg kell mentenie egy szellemkastélyt, valamint tovább kell lépnie. Van feladata bőven.
Élveztem, szórakoztatott, tetszett! 
A könyv a Pongrác kiadó gondozásában jelent meg! Köszönöm nekik!

U.i: Te érezted már úgy, hogy láthatatlan vagy? 
Ami nagyon tetszett: Scarlet karaktere. A megszállás :D A fejezetek előtti összefoglalók, és idézetek.  
Kedvenc idézet(ek): "Az életben nincsenek főpróbák, és a szerelemben végképp nincsnek."
"Igaz, már nem volt dobogó, valódi szíve, de érzelmei tovább éltek." 
Borító: Zseniális! Hatalmas gratuláció a tervezőnek!
Pontozás: 4
Kiadó: Pongrác
324 oldal
Eredeti cím: Ghostgirl
Fordította: Győri Dávid
Az íróról:
Tévésorozatokat és filmeket is írt már, több díjnyertes weboldalt alkotott. New Yorkban él férjével és lányával
A Szellemlány egy könyvsorozat első része. A folytatások Homecoming 2009-ben a harmadik rész a Lovesick 2010 nyarán jelent meg.
Az írónő oldala
A Szellemlány oldala

1 megjegyzés: