2013. október 30., szerda

Peter Heller: Kutya csillagkép

 "Hig valami okból túlélte az influenzajárványt, amely mindenkit elpusztított a környezetében. Meghalt a felesége, a barátai; egy elhagyatott repülőtér egyik hangárjában él kutyájával, Jasperrel és egy harcias, fegyvermániás, embergyűlölő férfival, Bangley-vel. Hig az 1956-s Cessnájával a reptér széléig merészkedik, eljár a hegyekbe horgászni, hogy úgy tegyen, mintha semmi nem változott volna. Ám amikor egy véletlen adást fog a gépének a rádióján, a hang reményt ébreszt benne, hogy létezik egy jobb élet – olyan, mint amilyen a régi élete volt – a repülőtéren túl. Mindent kockáztatva túlrepül azon a ponton, ahonnan még biztonságban vissza tudna térni a reptérre és követi a recsegő rádió-hangot. Amit talál, sokkal jobb és sokkal rosszabb, mint amit valaha remélni mert."

A Maxim kiadó gyorsan belopta magát a szívembe a Dream válogatás Young Adult könyveivel, most pedig itt vannak a Mont Blanc sorozat, a komolyabb hangvételű, szépirodalmi történeteivel.

Hónapok óta nem volt időm/erőm/hangulatom olvasni, mondhatni egész évben szenvedtem. Augusztus végén útra keltem… szédületes, elképesztő, fantasztikus kalandban volt részem. Hazaérve enyhén szólva nem találtam a helyemet, nehezen ment a visszailleszkedés, pontosabban sehogy sem ment… Nem is szeretném ott folytatni, ahol korábban… A legjobbkor jött a Camino!

Újra vezetni fogom a blogot, de nem akarok annyira belemerülni az elemzésbe, inkább csak élvezem a könyveket. 
Az első itthoni olvasmányom a Kutya csillagképe volt. Két szuszra (kétszer ültem neki) végeztem is vele.

Letisztult, nincsenek benne sallangok, azt is mondhatnám túl egyszerű, de mégsem! Hemingway-re emlékeztet, csak a tények, semmi fölösleges szöveg! Itt a túlélés a tét! 
Szinte az egész egy nagy belső monológ. Egy magányos túlélő, aki próbál ember maradni egy embertelen világban. Megrázó, időnként gyomor forgató. 

Egyszer jó volt, de nem fogott meg igazán magának...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése