2011. január 12., szerda

Karin Fossum: Indiai feleség

Ez az első könyvem a norvég krimikirálynőtől, de biztosan nem ez lesz az utolsó.
Nehezen tudom körülírni a hangulatot, amit kiváltott belőlem olvasás közben. Az első oldaltól kezdve teli voltam feszült várakozással, majd borzongtam és utána türelmetlenül törtem a fejem, vajon ki lehet a gyilkos.
A hétköznapok nyugalma örökre semmivé foszlik, amikor egy külföldi nő eltorzított holttestére bukkannak az idilli norvég falucska határában. Ki lehet az áldozat, és vajon ki és miért gyilkolta meg ilyen példátlan kegyetlenséggel? Sejer felügyelő értetlenül áll ilyen fokú s ráadásul indokolatlan mészárlás láttán. Megannyi apró titokról kell fellebbentenie a fátylat, míg végre fény derül a szörnyű bűn elkövetőjének kilétére. Ám amíg megszólalnak a hallgatásukkal cinkosságot vállaló "vétkesek", egyre több és több személyről derül ki, hogy akár ő is elkövethette volna a gyilkosságot. Senki nem bűntelen, s csak idő és helyzet kérdése, mikor fordul ki valaki önmagából, és válik eszelős gyilkossá.
A történet jelentős része egy norvég kis faluban játszódik. Mindenki ismer mindenkit, mindenki tud mindent a másikról. Ha a falu egyik felében tüsszentesz, a másik végéről már kiáltanak is: Egészségedre!( Nem kaptam kedvet hozzá, hogy beköltözzek ebbe a faluba.) Mi történik egy ilyen közösségben, ha találnak egy brutálisan meggyilkolt idegen indiai nőt, és a rendőrség a helybéliek között keresi a tettest? Attól vált számomra zseniálissá, hogy nem csak a nyomozáson volt a hangsúly, hanem az embereket is megismerhettük. Betekinthetünk az életükbe, láthatjuk mit gondolnak a gyilkosságról, a nyomozás fordulatairól, egyesek velünk találgatják, hogy vajon ki tehette. Amikor már mindenki gyanús, egyes tanuk szerepe nem várt fordulatot vesz...
Sejer felügyelő és kollégája Jacob Skarre (visszatérő szereplők az írónőnél) vezetik a gyilkossági csoportot. Sejer karakteréről a Gyilkos elmék  Gidenon ügynöke jutott eszembe. Higgadt, arca nem árul el érzelmeket (kivéve, ha a kutyájáról van szó), hatalmas koponya, profilozó technikával fejti meg a bűnözőket. Nem elég számára, hogy elkapja a tettest, meg akarja érteni szándékait, az okokat, amik a gyilkosságig vezetik. Vallatási technikája lenyűgöző, neki én is bármit beismernék.
Jacob fiatalabb Sejernél. Mégis úgy érzem kölcsönösen tisztelik a másikat, és egyenrangúnak tekintik egymást. Nem csak kollégák, hanem barátok is. Skarret nagyon vonzónak képzelem. Hogy mire alapozom? A hölgy tanukat könnyen beszédre bírta, elég volt annyi, hogy belenézett a szemükbe, és már daloltak is.
Ami nem tetszett a regényben, hogy bizonyos szálakat, többek között Jacobbal kapcsolatban is, egyszerűen nem zárt le az írónő. Remélem azért, mert folytatni kívánja a következő krimijében.  Engem megfűzött, olvasni fogok az írónőtől.
A könyvet köszönöm a Scolar Kiadónak!
Ami nagyon tetszett: Sejer karaktere
Borító: puhatáblás, ragasztókötött Nagyon szépek a motívumok a női kézen. Itt egy másik borító, ami tetszik még.
Pontozás: 4
Kiadó: Scolar Kiadó
366 oldal
Eredeti cím: Elskede Poona
Fordította: Szöllősi Adrienne

Az íróról:
1954-ben született, már húszesztendősen publikált. A kritikusok körében is töretlen a megbecsültsége. A világhírt a Sejer-krimik hozták meg neki. Számos rangos irodalmi díjt is elnyert már.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése