2011. július 20., szerda

Blogolni, vagy nem blogolni ez itt a kérdés! Egy kis arc poetica- Az Olvasás 7 Hete III.

Tudom, tudom, mostanság csak ezekkel a rövid írásokkal jelentkezek hetente, de ígérem a héten jön két könyves poszt is!
Itt az Olvasás 7 Hete esemény 3. szakasza. Ezen a héten több témába is belekóstolok egy kicsit.

Mi alapján értékel egy könyvet?
Először is minden könyvet külön –külön, önmagában pontozok, nem hasonlítgatom egymáshoz őket. Kivéve, ha ugyanaz az írójuk, akkor elkerülhetetlen az összevetés.
Nézem egyszer azt, hogy a történet összességében hogyan hatott rám. Megfogott? Lekötött? Elvarázsolt? Szórakoztatott?
Emellett fontos nekem, hogy a karakterek mennyire voltak valósághűek. Ha egy könyv nem is volt annyira lenyűgöző, és nem biztos, hogy jó pontszámot adnék neki, a szerethető szereplők még midig tudnak javítani a megítélésen.
Jól legyen megírva!  Ez alapvető! A közhelyeket és kliséket még elnézem, ha a regény leköt, vagy ha megszerettem a hősöket, de a béna megfogalmazás, a rossz írás megöli az egészet. (Lásd: A lány és a farkas. Alapötlet jó, de az írás pfffffff)
Amit külön ki kell emelnem, nincsen hadjárat az írók ellen. Senkit nem akarok szándékosan lehúzni, földbe döngölni. A negatív véleményem is kultúráltam, nem fröcsögve fogalmazom meg.

Mi alapján válassza ki a következő olvasmányát?
Vannak ugyan terveim, mint például egyszer elolvasni Agatha Christie és Shakespeare összest, vagy a kedvenc íróim minden könyvét, és minél több regényt magamévá tenni az angol klasszikus írók művei közül.
DE alapvetően nincs előírt menetrendem, azt kapom le a polcról, amihez éppen kedvem van. Hangulatolvasó vagyok. Szomorúan, rossz passzban nem szabad sírós, megható történeteket olvasnom, mert szétáztatnám a lapokat.
Ha recenziós példány van nálam, annyiban élvez előnyt, hogy 3-4 héten belül biztosan elolvasom. (Ez amolyan íratlan szabály, illik betartani.)

Kedvenc filmadaptáció:
BBC Büszkeség és balítélet (4 részes mini sorozat), ugyan ki gondolta volna rólam? J  Beköltöznék a filmbe Mr. Darcy mellé
Szintén BBC Észak és Dél (nem a háborús amerikai regény adaptáció, ez a szerelmes Gaskell)
Alapvetően szerintem a BBC nagyon jó feldolgozásokat készít a klasszikusokból.
Magyar vonalon az Abigél hatalmas kedvencem mind filmen, mind a könyvben.

Miért vezet/olvas Ön könyves blogot? Van-e hatása egy-egy könyves blognak az olvasásra?
Eme kérdésre utal a bejegyzésem címe is.
Naplót írni számtalanszor próbáltam, még amolyan „kőkorszaki módon”, tollal papírra. Egy-két hétnél sose tartottam ki tovább.
Úgy 1,5 éve fedeztem fel magamnak a blogokat, egy életmódváltós tervnek köszönhetően. Én is hasonló témában kezdtem a blogot vezetni, de a lelkesedésem néhány hónap után elkopott. Nem volt több mondanivalóm a témában.
Illetve azt vettem észre, hogy abba a blogba is elkezdtem írással és olvasmányokkal kapcsolatban írni. Egy ilyen szösszenetemre jött egy komment egy könyves bloggertől. Eljutottam az Ő blogjára, onnan pedig szépen sorban a többi könyveshez. Azonnal tudtam ez az! Itt a nekem való téma!
Imádok olvasni, beszélni a könyves élményeimről, szeretek írni, ez a tökéletes módja, hogyan ötvözhetem e kettőt!
Eddig egyetlen hátulütőjét éreztem a dolognak, sok időt vesz el egy-egy könyves értékelés vagy egy bővebben kifejtett téma. Viszont abszolút megéri! Hiányozna, ha már nem csinálhatnám! 

Hogy miért jó könyves blogot írni?
Leginkább az olyan visszajelzésekért, mint: „Olvastam, amit a könyvről írtál, úgy gondoltam jó lehet, ezért én is elolvastam. Nem csalódtam, nagyon tetszett! Köszönöm, hogy írtál róla!”
Rám mindenképpen hatnak a könyves blogok, még többet és többfélét olvasok, mint korábban.
Hiszek abban, hogy mivel az interneten létezünk (mármint a blogunk és az ezzel kapcsolatos tevékenységeink), és a fiatalabb sokat netező generáció 12-30 év között ránk talál. Már csak a nap, heti és havi oldalletöltések száma, és a visszajelzések is bizakodásra sarkall.

Az Olvasás 7 Hete esemény, amit Andiamo talált ki, és mit a Moly.hu-n is követhettek azt a célt szolgálja, hogy minél többeket megfertőzzünk a könyvkorsággal.     

2 megjegyzés:

  1. Szia :) Pengekaresz vagyok a moly.hu - ról , most találtam rá a blogodra :)))

    Nagyon tetszik , sokszor nézek majd rá :))) És olvasni fogom ezerrel :)))

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a dicséretet! Gyere és kommentelj bátran! :)

    VálaszTörlés