2011. július 27., szerda

Herman Raucher: Kamaszkorom legszebb nyara

A fülszöget láttán döntöttem úgy, hogy el fogom olvadni. Mielőtt a kezembe került, nem tudtam, hogy film is készült már belőle. Nézős lesz, ha egyszer oda jutok.

Három kamaszfiú, Hermie, Oscy és Benjie nyaral New England szigetén. Látszólag gondtalanul töltik a vakáció napjait, de közben a II. világháború mégis mindenütt jelen van.
A fiúkat viszont nem a hadba vonulás foglalkoztatja. Annál sokkal sürgetőbb kérdések is akadnak, példának okáért miért van az, hogy az eddig teljesen normálisan működő testük egyik napról a másikra megbolondult. Mi az oka annak, hogy a lányok közelében megzavarodnak, és hogy miért is lesz hirtelen olyan kevés hely a nadrágjukban?

A három fiú teljesen más személyiség. Oscy a bandavezér, de nem az esze, hanem a fizikai ereje miatt. Eléggé vadember benyomását kelti. Beniie, nekem kicsit lükének tűnik, hűséges kutya ként követi a többieket, kiváltképp Oscy-t. Hermie, a visszafogott, okos, értelmes, érzékeny.
Oscy, Benjie, Hermie
Nem is értem, hogyan lehettek barátok, hiszen annyira különbözőek. Lehet, hogy csak a szigeten való összezártság hozta ezt a helyzetet.

Ez a könyv egy visszaemlékezés, a felnőtt Hermie emlékein keresztül élhetjük át azt a bizonyos nyarat, amikor a fiúból férfi lett, amikor megismerkedett Dorothyval.

Olvasás közben többször eltűnődtem azon, hogy míg egy fiú férfivá érését a szülők, leginkább az apák, micsoda örömmel és lelkesedéssel fogadják, de a lányok esetében ez a nap inkább sose jöjjön el.
Illetve, hogy egy fiatal srác és egy idősebb nő kapcsolata, dicsőséges hódítás, míg egy fiatal lány és egy idősebb férfi viszonya már visszatetsző. Érdekes…

Ez a történet visszafogottan, lassan csordogál. Álmos, hosszú vasárnap délutánokra tökéletes olvasmány, ha nem vágyunk egetverő izgalmakra.
Látszólag alig történik valami, pedig ott vannak az apró kis mozzanatok. Az egész egy felkészülés a nagy eseményre, ami a regény tetőpontja. ( Hú ez nagyon irodalom órás elemző mondatra sikeredett.)

Sajnáltam, hogy a Dorothy-szálat nem fejtette ki még részletsebben. A könyvben Ő az eszményi (nem a bombázó, hanem az eszményi) nő. A filmes fotó alapján, úgy látom ott is sikerül megragadni az alakját.

Összegzés: megtudtam, hogy a fiúk 15, 25, 35 és 45 évesen is csak ugyan arra tudnak gondolni. Valami sosem változik, de ez nem is baj J
                         
Ami nagyon tetszett: a drogériás jelenet
Ami nem tetszett: Benjie karaktere, Hermie hisztiei
Kedvenc idézet: Elszédült és le kellett ülnie. A feje zavaros, örült, szédült volt. Vagy szerelem, vagy kolera, remélhetőleg az utóbbi, mert az gyógyítható.

Borító: Én másik képet választottam volna a filmből, de ezt leszámítva meseszép! Az arany és a zöld árnyalata nagyon jó így együtt. Illetve a borító olyan, mintha kemény gyűrtpapírból készült volna. Érdemes kézbe venni, és élőben is megcsodálni!
Pontozás: 3,5
Eredeti cím: Summer of 42
232 oldal
Fordította: Rindó Klára és Szabados Tamás 

2 megjegyzés:

  1. A filmet láttam, nagyon megfogott, szívesen újranézem időnként. Életszerű, kedves kis alkotás.

    VálaszTörlés
  2. A filmre én is nagyon kíváncsi vagyok, sok jót hallottam róla

    VálaszTörlés