2010. november 22., hétfő

Carrie Ryan: Kezek és fogak erdeje

Amióta az eszemet tudom, szeretem a horrort. A jó horrort. Láttam egy-két zombi filmet, pocsékabbnál pocsékabbak voltak, ezért nem kedveltem meg ezeket a történeteket. Egészen mostanáig. Carrie Ryan  számomra elképzelhetetlen színvonalra emelte.
Fülszöveg:
"Mary világában egyszerű szabályok uralkodnak. Ha élni szeretnél, nem hagyod el a faludat és nem lépsz be a Kezek és Fogak Erdejébe, a zombik közé...
A falu lakói életüket a közösségnek szentelik: elfogadják a Nővérek irányítását, buzgón szolgálják Istent, párt találnak maguknak és gyermeket nemzenek. A Föld utolsó túlélőiként kötelességük elfogadni sorsukat.
A faluban azonban rejtélyes események történnek, ráadásul Mary nem a neki rendeltetett férfiba szeret bele. Nincs maradása: elindul, hogy a védelmező kerítést túloldalán kilépjen az ismeretlenbe, és választ kapjon kérdéseire. 
De vajon győzedelmeskedhet-e a szerelem, ha látszólag a halálról szól az élet?" 
Már a borító láttán is borzongás fogott el. Szint végig paráztam. Ott voltam én is az erdőben, és rettegtem, hogy átszakad a kerítés, és az élőholtak felém kúsznak, hallom nyögéseiket, érzem bűzüket, kinyújtják értem a kezüket, és nekem annyi, megfertőznek, egy leszek közülük. Alkonyattájt már le kellett tennem a könyvet. Minél sötétebb lett, annál valóságosabbá vált a történet. Mégis élveztem a borzongást!
Hogy mitől más, és több ez a történet egy szimpla horrornál?
Egy majdnem teljesen halott világ. Szabályok. Titkok. Kötelességek. Van-e helye egy ilyen világban a szerelemnek, az álmoknak, a vágyaknak? Ellen szegülhetsz-e a számodra mások által kijelölt útnak? Lehet-e szabad akaratod, vagy fel kell áldoznod magad, hogy segítsd a túlélőket? 
Veszélyes, ha álmodsz. Veszélyes, ha gondolkozol, és még veszélyesebb, ha kérdéseid vannak. 
Amellett, hogy teli van izgalommal, felvet számos fontos kérdést. Mi a célja, értelme az életnek? Hol a határ az emberség és az embertelenség között? Mi az ami még megengedett a túlélés érdekében? És még sok mást, amit most szándékosan nem árulok el. 
Egyértelműen Mary lett a kedvenc karakterem. Szeretem azokat a főhősnőket, akik nem ülnek karba tett kézzel, nem várják sóhajtozva, hogy jöjjön a herceg, és kimentse őket. Okosak, intelligensek, bátrak. Mernek az álmaik után menni. Ilyen Mary is.   
A regény egyszerre szép és horrorisztikus. Megkapó és borzongató. Felkavaró, és elgondolkodtató.
Carrie-nek üzenem: "Ha jönnek a zombik, én hozzád költözök. Te már tudod, hogyan lehet őket megállítani!" 
Ami nagyon tetszett: Mary "imái"
Kedvenc idézet(ek): " A szerelem az, amiért érdemes élni. Ha minden áldott nap része az életednek. A szerelemmel ébredsz, és belekapaszkodsz, a viharban vagy egy lidércnyomás után. A szerelemben találsz menedéket a halál elől..." 
Borító: Puhatáblás, ragasztókötött. A magyar borítóra nézve azonnal az erdőben érzem magam. De ez a másik is tetszik, mert tükrözi a hangulatot. 

Pontozás: 5
Kiadó: Athenaeum 
300 oldal
Eredeti cím: The Forest of Hands and Teeth
Fordító: Kaskof Sára
A könyvet köszönöm az: 
Athenaeum Kiadónak


Az íróról: 
Angol nyelv és irodalom szakon végzett, jogot tanult, majd ügyvédként és jogászként dolgozott. Ma már csak az írással foglalkozik. A Kezek és fogak erdeje egy trilógia első része. Férjével, macskáival és kutyájával Dél-Kaliforniában él. 

15 megjegyzés:

  1. Most nézek egy zombis sorozatot, ami végülis nem rossz, majd elolvasom ezt is. Eddig nem érdekelt.:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon horror a könyv? Vagy még belefér a YA-ba.
    Sajtosrolo gondolom a The Walking Dead-et nézi :)

    VálaszTörlés
  3. YA?
    Nem olyan, mint egy véres horrorfilm, viszont lehet rajta izgulni. Sötétben meg egyenesen félelmetes

    VálaszTörlés
  4. Young Adult - ifjúsági regény 14-21 éves korig kb:)

    VálaszTörlés
  5. Köszi Lobo! Abba simán elmegy még:)

    VálaszTörlés
  6. Igen, a The Walking Dead az.:) Nem rossz, ahhoz képest, hogy zombis. 3 részt láttam eddig, de ez már a fele, mert csak 6 részes az első évad.:) Egész igényes, és szerencsére nem csak a zombik a téma, van magánéleti bonyodalmas szál is.

    VálaszTörlés
  7. Köszi Sajtosrolo! Tegnap megnéztem az első részt, tényleg egész jó, és igényes is. Félni itt is lehet:)

    VálaszTörlés
  8. öö nekem nagyon teszik a könyv is meg az említett sorozat is de én a hasonló filmek könyvek stb..-ben hogy miért pont drót kerítés???
    Egy betonfalon vagy rönkfalon egy zombi se jutna át :D:D

    VálaszTörlés
  9. bocs egy szó kimaradt :D
    *nem értem

    VálaszTörlés
  10. a drótkerítés félelmetesebb, hiszen folyton ott a lehetőség, hogy átszakad :) Meg gondolom azt zobitámadás esetén könnyebb felhúzni,mint betonfalat egy egész falu köré

    VálaszTörlés
  11. Mikorra várható a trilógia második és harmadik kötetének megjelenése? Mondjuk még csak most olvasom, de SZUPER A KÖNYV!

    VálaszTörlés
  12. Bubabácsi@ Bocsi, hogy csak most válaszolok. A második rész már megjelent angolul,a 3. rész pedig idén márciusban jelenik meg. (magyar megjelenésről még nincs infom-de utána kérdezek, amint tudok)

    VálaszTörlés