2011. május 10., kedd

Sorozatfüggők

Mostanság blogról blogra jár a téma: ki milyen könyvsorozatot olvass, olvasott, hagyott félbe?
Én is végig gondoltam, listába szedtem. Íme!

Amiket végig olvastam, illetve végig fogok, mert szeretem:
           Harry Potter:  11 évesen találtam rá. Akkor még nem volt divat. 20 gyerekből 2, ha tudta mi az a kviddics, mi fán terem a mugli, és milyen szerepe van a Teszlek Süvegnak. Jó volt belemerülni Harryék világába, a szürke sulis napokat feldobta egy olyan iskola, ahol szellem oktatja a mágiatörténelmet, a lépcsők , a festmények alakjai mozognak és a seprűn  repülést is oktatják.  A sorozat befejezett, 7 kötetből áll. Valahol kicsit sajnálom, hogy vége, de örülök is neki, hogy nem nyújtotta el, mint a rétestésztát, és az utolsó kötetet is végig tudtam izgulni úgy, mint az elsőt. ( Oké az 5. kötetet utáltam, de annak is megvan a miértje ) HP után kezdtem el igazán sokat olvasni. Örök szerelem!
2.      
      Narnia Krónikája: szintén befejezett, szintén 7 kötet. Bánom, hogy nem a HP-s korszakomban került a kezembe. Gyerekként biztosan teljesen elvarázsolt volna. Felnőtt fejjel is élvezem a kirándulásokat az oroszlány birodalmába. Aslan, Lucy és Edmund abszolút kedvenceim. Még vár rám 3 kötet, 3 utazás, 3 kaland Narniában.

3.      Darren Shan-Vámprí könyvek: 12-14 éves korosztály a célközönsége, és igen vámpírosJ Semmi durva, nem túl véres, mégis izgalmas, és szórakoztató. 12 kötet. Végig olvastam, és nagyon szerettem, bár miután kiírta, az egyik fő szereplőt, Crepsley-t a 9. részben, eléggé megcsappant a lelkesedésem.
   
4.      Philip Pullman: Az Úr sötét anyagai trilógia. Arany iránytű címmel készült film belőle. (Északi fény, A titokzatos kés, A borostyán látcső) Az egyik legjobb ifjúsági fantasy.  Most, hogy a listát írom, elő is szedtem ezeket a könyveket, és kedvet kaptam az újraolvasáshoz.

Abbahagytam:
1.      Laura K. Hamilton: Anita Black vámpírvadász sorozata. 7. kötetig bírtam, a 8.-t már nem olvastam végig, a 10-től pedig Anita átcsap valami egészen másba, ágyról-ágyra jár. Nem tudom, hogy valaha befejezem-e.

2.      Darren Shan: Démonmester sorozata, a Vámpír könyvek után ez nem jött be.

Folyamatban van, és eddig tetszik, vagy még csak most fogom elkezdeni:
1.      Halkirálynő: Szeretem Fable-t, és a tűzről pattant rendőrlányt, Denissát. Mogorváért oda-vissza vagyok. Akció, és poénok a köbön.


2.  Shiver: 3 részre tervezett, 2 eddig már meg is jelent. Most nagy kedvenc! Én a farkasokkal vagyok! :) 

3.      Éhezők viadala: szintén trilógiának tervezik. Ott motoszkál már egy ideje a fejemben, és nagyon várom már, hogy olvashassam, annyi jót hallottam már róla.

4.      A tűz és jég dala: az Trónok harcával kezdődik, ép most olvasom. Eddig nagyon bejön!!!

Megfigyelhetjük, hogy napjainkban milyen sok könyvsorozat jelen(ik)t meg. Az az érzésünk, hogy lassan már mindenki minimum trilógiában gondolkozik. Azt gondolom, ma ez a kiadó és az író érdeke is, ha bevétel szempontból nézem a dolgokat. Egy sorozatban nem ér véget az első résszel a főszereplők élete. Minden kötettel többet, és többet láthatunk a szereplők karakteréből, mintha valóban léteznének, és ismernénk őket. Ha megfog a történet, a folytatásokat se hagyjuk ki a szereplők miatt. A jó első résszel már el is adható a még meg nem jelent második kötet. Ha jól fogy a könyv, és egyre bővül a rajongók tábora, felötlik a megfilmesítés ötlete. A filmmel még több könyvet el lehet adni, a könyves-filmes relikviákról, jogdíjakról nem is beszélve.
Nekem ezzel semmi bajom. Mindenki maga dönti el, mit vesz meg, mit néz meg, miért ad ki pénzt. Azt viszont nem szeretem, ha sok-sok részt írnak egy sorozatból, úgy, hogy történetileg nincs benne annyi, hogy tartalmas legyen minden kötet.

Számomra az ideális sorozat három kötetes, eleje, közepe, és vége van így. Illetve, ha annyira szeretem, hogy meg is venném, nem lesz teljes anyagi csőd.    

9 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy megosztottad a gondolatodat a
    Laura K. Hamilton: Anita Black c. sorozattal, mostanában mindenhol hasonló véleményeket olvasni. Én most terveztem azt hogy esetleg belekezdek ebbe a könyvsorozatba, de egyre jobban veszik el a vélemények, kritikák a kedvem... :):S

    VálaszTörlés
  2. Nézd, az első hét kötet tetszett. Anita pörgős, éles nyelvű vámpírvadász lány, de aztán a 10. résztől inkább arról szól majd milyen lények ágyába bújik be! Itt egy nagyon jó blog, az első néhány részről már írt:
    http://francicaval-olvasva.blogspot.com/2011/03/laurell-k-hamilton-bunos-vagyak.html
    Talán könnyebb lesz dönteni.
    Azt javaslom inkább könyvtárból vedd ki először, és meglátod, hogy érdemes-e beruházni rá

    VálaszTörlés
  3. Laura K.Hamilton könyvével (is)már régóta szemezek,de még nem kerítettem rá sort:) A Harry Potter örök szrelem nekem is,sokszor rám tör a HP-t olvashatnék:D Sorozatok közül amit ababhyagtam az a True Blood,2kötet után feladtam:D Most Krystina Kuhn Völgy c.sorozata érdekel nagyon,szeretném minél előbb beszerezni,csak már túlléptem a havi könyv költségvetésemen:D

    VálaszTörlés
  4. Zitu, ismerős a dolog. Már az előző hónap végén betervezem, hogy a következőben mit veszek meg, így már a hónap elején (fizu után) túllépem a keretet:)

    VálaszTörlés
  5. True Blood-t még csak filmen, abban bejön:)

    VálaszTörlés
  6. Tudod,mit hiányolok? Semmi Alkonyat??? Már hármat olvastál,nem?
    Nem is tudtam,hogy Narniából ennyi van...:)
    HP...:D
    Ma engedélyeztem magamnak A tűz és jég dala: Kardok viharából pár fejezetet...:):)

    VálaszTörlés
  7. Ó, köszi Therese, teljesen kiment a fejemből, meg a másik vámpíros is Ward sorozata! Upps, lesz még egy kiegészítős poszt:)
    Kell is egy pár fejezet, hogy feldobjon! Nagyon szorítok neked non-stop a következő hetekben! Éjjen a vizsgaidőszak!

    VálaszTörlés
  8. A Trónok Harcán gondolkodom én is, most, hogy kijött a HBO-n a sorozat. Bár még nem néztem meg, de nem tűnik rossznak. Amúgy az AB-ből még a 9. jó nagyon. Abban nincs semmi sex csak kődurva akció(csak annyit mondok, hogy Edward). Az nagyon bejött, de a többi nekem is nagyon sok.
    Az Éhezők Viadalára pedig csak bátoríthatlak, mert nagggyon jó. Úgyhogy hajrá, csak hajrá!
    HP evidens :D, az Úr sötét anyagai szintén nagyon jó és a Shiver *sóhaj*! :) Róla anno én is firkantottam. Kíváncsi vagyok nagyon a befejező részére.

    VálaszTörlés
  9. Csicca: elkezdtem a Trónok harcát, eddig nagyon jó!!!
    A 9.-t még tervezem elolvasni Edward miatt:)
    Shiverbe belezúgtam :D

    VálaszTörlés