2011. március 26., szombat

Georges Simenon: Maigret gyanút fog

Minden napra egy hulla.
Maigret gyanút fog kiváló olvasmánynak bizonyult azokra a napokra, amikor extra időhiányban szenvedtem, de a lopott 20-30 percemet izgalmasan és értékesen akartam eltölteni. Ez a Georges Simenon kötet négy rövidebb Maigret storyt tartalmaz.
A francia főfelügyelő továbbra is megcsillogtatja zsenialitását. Sorra járja a vendéglőket, kávézókat, bisztrókat, jókat eszik, és iszik (bizony a franciák tudnak élni!), közben pedig felgöngyölíti az ügyeket.

Maigret gyanút fog: Egy férfi telefonon szidalmazza a rendőrséget, majd eldördül egy pisztolylövés. A telefonfülke mellett egy halott gyémántkereskedő hever. A főfelügyelőt ez az eset emlékezteti egy másik rejtélyes ügyre.
A ministránsfiú tanúvallomása: Itt a hulla, hol a hulla? Egy fiatal fiú holtestre bukkan, de mire a rendőrök az állítólagos tett helyszínére érnek, már senkit sem találnak ott. Vajon a fiú igazat mondott, vagy csak gyerekes csínyből hazudott?
A világ legmakacsabb vendége: Helyszín: egy kávézó. Makacs vendég: egy férfi, aki korábban érkezik, mint ahogy a kávézó törzsvendégei, és még zárás után se nagyon akar távozni. Mégis kénytelen elhagyni a helyiséget. Rögtön utána fegyver dörren. Az utcán viszont egy másik halott férfi hever. A gyanús vendég, aki egész nap különösen viselkedett egy megátalkodott gyilkos lenne?
Nem szokás megölni a szegény fickókat: Egy dolgos családapát a saját otthonában meggyilkolnak. Az átlagos, szegény fickókat nem szokták csak úgy lelőni. Vajon mibe keveredhetett a férfi? Kinek, és miért állt érdekében végezni vele.

A négy történet közül nekem A világ legmakacsabb vendége tetszett a legjobban. (Érdekes, hogy másoknak pont ez jött be a legkevésbbé. Úgy látszik én fordítva vagyok bekötve.) Csavaros volt a vége, nem sikerült menet közben rájönnöm a megoldásra.
Alapvetően tetszett a kötet, de sajnáltam, hogy a történetek rövidek, így nem tudtak annyira közel kerülni hozzám., mint egy regény. 
Maigret történetei továbbra is szerethetőek, és nagyon várom a következő könyvet vele.
Ami nagyon tetszett: A világ legmakacsabb vendége
Borító: Bár nekem a Maigret nyaralni megy borítója jobban tetszik, de ennek a kötetnek is nagyon jól sikerült a kivitelezése. Megkapó, és igényes. 
Pontozás: 4  
Kiadó: Agave
171 oldal 
Eredeti cím: Maigret et I'Inspecteur Malgracieux 
Fordította: Sóvári Judit  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése