2011. március 20., vasárnap

Nancy Madore: Enchanted-Megigézve

Én nem vagyok feminista, legalábbis nem tartom magam annak. Úgy gondolom mind a női és mind a férfi nemnek megvannak a maga erősségei és gyöngeségei. Egyik sem áll a másik felett.

A férfiak borzalmasak tudnak lenni! De lehet nélkülük élni? Mi nők borzalmasak tudunk lenni! De lehet nélkülünk élni?
Egyik sem lehet meg a másik nélkül. Ketten együtt egy szoros egységet, egy csapatot alkothatnak.  A jó egységhez összhang, elfogadás, a másik és önmagunk ismerete szükséges. Legalábbis így kellene, hogy legyen.

Velem ellentétben Nancy Madore feminista. Novellái nőkről, nőknek szólnak az erotika nyelvén sikeresen megigézve az olvasót.

„Véleményem szerint a női szexualitás önkényesen kikiáltott képviselői, akiket a médiában láthatunk, elidegenítik a szexualitástól a nőket azzal, hogy hagyják magukat kizsákmányolni, engedik az önbecsülésüket a sárba tiporni, miközben elérhetetlenül magasra teszik a mércét a saját magukkal szemben támasztott elvárásaikat illetően, miközben a férfiakkal szembeni elvárásaik nevetségesen alacsonyak.”

Ezekkel a gondolataival teljesen egyetértek. Ma a médián keresztül ontják ránk a szexualitást. Már nem lehet csak a magánélet része, ha személy lenne, közszereplőnek nyilvánítanák, és minden másnap vörös szőnyegen parádéztatnák. Viszont még ennél is rosszabb, hogy torz tükrön keresztül láttatják.
Lassan nem tudok olyan nőknek szóló magazint felütni, amiben ne lenne benne több oldalnyi tipp arra, hogyan válhatnánk szexistennőkké. Pedig, ha tudnák milyen fölösleges is mindez.

Madore arra akarja rávezetni az olvasót, hogy önmagunk elfogadása kulcsfontosságú lépés vágyaink beteljesüléséhez.  Az írónő jól ismert tündérmeséket, mint a Szépség és a Szörny, a Hófehérke, Aranyhaj, A rút kiskacsa stb használ eszközül.
 A Macska és az Egér c. novella szerintem a gyűjtemény egyik legjobbja. Gyorsan rájöttem, hogy a Macska a férfi, az Egér a nő metaforája, embereket képzeltem a helyükbe, és nem az állatokat láttam.
A Szépség és a Szörnyeteg c. lett a kedvencem. Leginkább a Szépség meglepő vallomása miatt.

Szigorúan +18-as! Erotika a köbön! Várom a következő szintén e témában íródott kötetét! 
A könyvet köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak
Ami nagyon tetszett: A Szépség vallomása
Kedvenc idézet: " A herceg örömest beleegyezett, elvégre a hercegek arról híresek, hogy az erdőben lovagolnak, épp ilyen lehetőségekre várva." 
Pontozás:4,5
248 oldal
Eredeti cím: Enchanted- Erotic Bedtime Stories for Women
Fordította: Gazdag Tímea

4 megjegyzés:

  1. Érdekes nekem pont a macska és az egér volt a legrosszabb:))) Sajnos én nem tudtam elvonatkoztatni a mesefiguráktól. Lám, lám, csak most szembesülök vele, hogy milyen fantáziátlan is vagyok.:))) A fenébe akkor van mit pótolnom.:)) Egyébként én is várom a következő könyvét.

    VálaszTörlés
  2. Olvastam a molyon, hogy neked pont a Macskás nem tetszett. Nem vagyunk egyformák:) Ez első novellánál még én is úgy gondoltam, hogy nem fog menni, de aztán végül sikerült teljesen elvonatkoztatni a meséktől. Gondolom, azért választott tündérmeséket, mert már egészen kislányoknak azt tanítják a hagyományos mesék, hogy várjon csak szépen,előbb-utóbb arra lovagol a herceg.

    VálaszTörlés
  3. Nekem is az egyik kedvencem a Szépség és a szörnyeteg lett, a másik meg A rút kiskacsa. Viszont a Macska és az Egér nehezen csúszott, egyszerűen nem tudtam elvonatkoztatni az állatoktól.

    VálaszTörlés
  4. A rút kiskacsa is nagyon jó! Talán az egyik legfrappánsabb mondanivalóval!

    Ha az állatokat látjuk a Macskás novellában, úgy tényleg eléggé furi, mondhatni morbid

    VálaszTörlés