2010. december 21., kedd

Ünnepre hangoló

A Karácsony számomra, amellett, hogy az egyik legszebb, és legjobban várt ünnep, picit a legszomorúbb is. Elvált szülők, szétszakadt család, semmi különös tragédia, egyszerű, hétköznapi történet.
Hiányoznak a régi Karácsonyok, amikor a szüleimmel és egy szem Tesómmal együtt ültük körül a fát és játszottunk, beszélgettünk, együtt voltunk. Akkor még nem tudtam, hogy ez mennyire különleges dolog. Csak évekkel később, amikor már nem volt egyben a családunk, döbbentem rá, mit is veszítettem el. Abszolút igaz a mondás, hogy csak akkor tudjuk, mi az igazán fontos, amikor már nincs meg.
Manapság úgy néz ki a Szentestém, hogy a nap első felét egyik szülőmmel és a Tesómmal töltöm, a másik felét pedig másik szülőmmel. Ez a legjobb, amit a helyzetből kihozhatunk, de akkor is nehéz, főleg, ha eszembe jut, milyen volt négyesben.  
Ilyenkor érzékenyebb vagyok. Ezért dupla adag örömre van szükségem. Miből merítem? Mivel imádok olvasni, filmet nézni, zenét hallgatni, van bőven lehetőségem.
Kedvenc karácsonyi filmek:
1. Igazából szerelem (Love Actually) 
A történet mozgatórugója a szerelem, legyen az első látásra, vagy éppen beteljesületlen, rangra, életkorra és családi állapotra való tekintet nélkül. Megérinti az agglegény miniszterelnököt, az anya nélkül maradt iskolásfiút, a korosodó, kiégett rocksztárt, és nem kerüli el a szerelmében csalódott, összetört szívű írót sem. Londoni életek és szerelmek találkoznak össze és bontakoznak ki. Szenteste romantikus, fergeteges és keserédes következményekkel, mindenki számára, aki elég szerencsés (vagy szerencsétlen) ahhoz, hogy a szerelem bűvöletébe essen.

Az események Karácsony körül játszódnak, így a szerelem mellett az ünnepi hangulat is ott van mindenütt. Imádnivaló történet. Olyan nagyszerű színészekkel, mint Hugh Grant, Colin Firth, Liem Neeson, Alan Rickman. Hugh Grant, mint "komoly" miniszterelnök, olyant riszál, amit nem lehet nem visszatekerni minimum háromszor! Egyszerűen szeretem, és jókedvre derít. Olyan, mint egy hatalmas doboz íncsiklandozó bonbon. 
2. Négy karácsony (Four Christmases) 
A karácsony nem csak a szeretet ünnepe. A karácsony káoszt, totális felfordulást is jelent, elég csak az ünnepi bevásárlást, az ajándékok utáni hajszát vagy a kötelező rokonlátogatást említeni. Kate és Brad eddig ügyesen kivonta magát az ünnepi forgatagból, minden évben egy távoli, napos szigeten töltik a karácsonyt. Idén azonban pórul járnak, a ködös idő keresztülhúzza a számításukat, és otthon ragadnak. Mindez pedig azt jelenti, hogy az általuk olyannyira nem szeretett tortúrát ezúttal nem ússzák meg. Nem kevesebb, mint négy karácsony vár rájuk, hiszen mindketten elvált, majd újraházasodott szülők gyermekei. 
Gyakran gondoltam már arra, hogy le kellene lépni valahova délre az ünnepek és a család elől. Sütetném a hasam valahol a Karib-tengeren, és nem kellene jó képet vágnom a bogaras, olykor idegesítő rokonokhoz, elkerülhetnék mindenkit. De ünnep lenne ez? Nem! Mert a Karácsony, a családé. Tudod, a családunkat nem választjuk, így kapjuk őket, és ők is minket. Az idegesítő szokások, a bogaras rokonok is a csomag részét képezik. Úgyhogy próbáljuk meg könnyedén venni a bukkanókat, és mosolyogjunk. Reese Witherspoon és Vince Vaughn is rájön erre közös filmjükben. 
Kellemes, szórakoztató kikapcsolódás. 
Karácsonyi könyvek: 
1. Charles Dickens: Karácsonyi ének 
Bizonyára mindenkinek ismerős a történet. A zsugori és dúsgazdag Scrooge úrt Karácsony éjjelén szellemek látogatják meg, hogy rávilágítsanak arra, mennyire kegyetlen, és milyen magányos véget fog érni, ha így folytatja tovább.Napjainkban, amikor a média és a kereskedelem azon dolgozik, hogy minél nagyobb üzlet legyen az ünnep, igazán aktuális ez a regény, és üzente. Ne a pénzről, hanem a szeretetről szóljon a Karácsony.
Több filmes adaptációja is van. 
2. Vavyan Fable: Szennyből az angyal 
E könyv olvastán lehozza a padlásról az alvómaciját! A regény hőse, Tonie - túl egy súlyos válságon - mesei karácsonyról álmodozik: fenyőillatú, csillagszórós, kis éji zenés, meghitt ünnepről, romantikus kettesben egy férfival, akit erre az alkalomra választ számára a számítógépes társkereső szolgálat. S nem arról, hogy bűnözők lepjék el otthonát.Púder, a sorozatgyilkos; Néró, a piromániás, valamint Procc, akinek az a fixa rögeszméje, hogy neki sebészeti úton mindenkit meg kell gyógyítania. Továbbá ellepi hajlékát a nővére a sarjaival, anyja a neurózisával; szomszédnője, Meta Hari, aki mindhárom szemével perfekt módón lát - és még sokan mások. A vágyott idillből pokolian felforgatott karácsony lesz, s mindennek a Szolgálat által küldött (?) pasas, Barret Grand a dilihopmestere. Ön egy fitneszkönyvet vehet kezébe, amennyiben olvasás közben olyan létfontosságú részei edződnek és erősödnek majd, mint a has-, rekesz- és nevetőizmok.Fészkelődni, sőt hemperegni fog (hát-, mell- és combizom)! Ha netán hízózik, akkor is ez az Önnek kellő könyv, hiszen a nevetés széppé tesz és fiatalon tart: varázsol.
3. Vavyan Fable: Mennyből a csontváz
Imogen, a szabadstílusban szeánszozó, kissé különc özvegyasszony karácsonyozásra várja hipochonder öccsét, Valdust, és menopauzás húgát, Genevát. Továbbá kisakaratú unokaöccsét barátnőstől, valamint ábrándos kuzinját, Aetnát. Utóbbi boldogtalan ara és Shakespeare-rajongó. A meghívottak útnak indulnak a vidéki házhoz. Soha nem látott jégvihar támad rájuk. A Kifürkészhetetlen Sors a regényes múltú, kísértetjárta kúriához vezérel két bűnözőt és az őket hajszoló zsarukat. A fejvadászok eredetileg legénybúcsúba készültek. Rosco tüntetően cipeli a vőlegénynek szánt szexapácát, és csontvázünnepnek csúfolja a karácsonyt. Társa, London jeges vízébe esik, és férfias titka van. Odakeveredik egy pszichiátriai eset, a hasadásos Boston. Imogen unokaöccse viszont elakad a jégpokolban, ám furcsa modorú barátnője megérkezik a gyerekével. Utóbb ezt többen a Végzet Szívatásának tekintik. Az időjárási karantén összezárja a sokféle embert a tömény múltú épületben. Hamarosan még egy terítékre lesz szükség: a bekokszolt Mikulás a kéménybe dugul. E förgeteges napokat velük ünnepli Imogen réges-rég megboldogult férje, Uly Bácsi - és sokan mások a hajdanvolt időkből.
Ez a két Fable regény is teli van humorral. Remekül oldja az ünnepekkel járó feszültséget, jól esik a rohanásban megpihenni, ejtőzni ezzel a könyvvel, és hatalmasakat nevetni. Ezután a két történet után, már nem is tűnik annyira zűrösnek az én családom.  
Karácsonyi zene:
1.Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra: Duett Karácsony
Szeretem a musicaleket, és Zolit, és  Dórit külön-külön, együtt pedig még jobban. Tavaly jelent meg ez a lemez tőlük. Több jól ismert amerikai karácsonyi dal magyar tolmácsolásban két aranytorkú énekestől.  Az első belinkelt zene az Ajándék, a második pedig egy lassúbb, szerelmesebb, a Más lett így a tél.  De az összeset betehetném, mert nagyon jók :)
A poszt írása közben is ezt a lemezt hallgattam. Igazi simogatás, ölelés a léleknek. Most pedig megengedek magamnak egy forrócsokit, pár szem nagyi által készített mézes puszedlit, utána pedig becsomagolom az ajándékokat, és ha végeztem, kész vagyok az összes karácsonyi előkészülettel. 


Boldog Békés Karácsonyt Mindenkinek! 

3 megjegyzés:

  1. Megértelek, anno én is átéltem ezt.
    Az Igazából szerelem című filmet kb. 15x láttam, imádom, nagyon jó a zenéje is. A Szennyből az angyalt viszont nem olvastam, és ráadásul hiánycikk a könyvpiacon sajnos.
    Boldog ünnepeket kívánok neked!

    VálaszTörlés
  2. Boldog Karácsonyt neked is!
    A zenék nálam is szólnak, és az Igazából szerelem is tervben van újra.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, nektek is Boldog Karácsonyt még egyszer!Örülök, hogy más is szereti ezt a filmet! Ma este sikerült becsomagolni az utolsó ajándékokat is, végre minden a helyén :)

    VálaszTörlés