2012. március 28., szerda

Leiner Laura: A Szent Johanna Gimi 1-2.


Adatlapom:
Név: EgyKönyvmoly (Barátoknak Andus)
Kor: (nem publikus)
Beszélt nyelvek: néha még a magyar se megy
Magamról: mániákus könyvimádó, vásárlás függő (kizárólag könyvek a szenvedély tárgya). Frusztrált, ha nem aludhat, olvashat eleget. Nem egy tökéletes lány, de nem is akar tökéletes lenni.
Érdeklődési kör: könyvek, filmek, zene, blog, moly
Klubtagság: SZJG-rajongó, Moly.hu, Arnold-fanklub, Pete Wentz vagy Robert Pattinson az idegesítőbb?-klub,

Egyáltalán nem volt tervben nálam ez a sorozat. Sőt fogadni mertem volna rá, hogy én ezt soha nem fogom elolvasni. Soha nem mond, hogy soha! 
Kezdetben teljesen hidegen hagyott... Majd teltek a hetek, egyre többen olvasták a Molyon, végül olyanok is karcoltak róla, akiktől megszoktam, hogy komolyabb témájú könyveket olvasnak. Itt már azért elkezdte piszkálni a fantáziámat.
Bemasíroztam a könyvtárba, hogy kivegyem (mert én ezért biztos nem adok ki pénzt!), ott az a tény fogadott, miszerint a sorozat egyetlen kötete sincs bent, és az előjegyzésben is többen állnak előttem. (Most komolyan, ez ennyire jó???)
Több heti várakozás után jött az üzenet, mehettem a SzJG első részéért.



A 14 éves Reni szüleivel új környékre költözött és most kezdi a gimi első osztályát a Szent Johannában, ami egy francia tagozatos magániskola. Új tanárok, új osztálytársak....

Reni naplóját olvasva követhetjük végig a történetet. (Imádom a naplóregényeket! Vagy ezt mondtam már? J ) A stílus és a szóhasználat teljesen megfelel egy mai (értelmes) 14 éves lány szavajárásának, igazán hiteles.
A suli? Na attól padlót fogtam. Alacsony osztálylétszám (Reniék 12-en vanna), sulibox, francia kultúra tantárgy, rengeteg klassz iskolai program, olvasókör. Fúúú, kijártam már a középiskolát, de ide beiratkoznék!
Pláne, ha olyan osztálytársaim lennének, mint ezek a 9/b-sek!

A sorozat gyengesége, hogy sokszor szájbarágósan ismétel. A kedves olvasó nem csökevényes agyú, elég kötetenként egyszer megemlíteni, hogy Renit csak akkor hívják Renátának a szülei, ha mérgesek rá! (Érdekes, az én szüleim is ezt a módszert alkalmazzák, ilyenkor tudom, bajban vagyok!)
Többen írtak arról, hogy ebben a regényfolyamban nem történik semmi. Nos, ez így nem teljesen igaz, bár nagy fordulatok nincsenek. Sulis hétköznapokról szól: órák, dolgozatok, puskázás, versenyek, hétvégék, kamasz gondok, első szerelem, első szerelmi csalódás. Olyan dolgokról, amik kamaszként az egész életünket meghatározták, és igenis életbevágóan fontosnak tartottuk!

És hogy mivel vett rá Leiner Laura, hogy egy szuszra elolvassam az első két kötetet?
Humorral. Nem sablonos, nem erőltetett, igazi humor, amitől szívből kacagtam.
Bár a főszereplőjét nem sikerült megszeretnem, mert számomra eléggé mulya. (Bízom benne, hogy fejlődik majd.) Viszont a mellékszereplői zseniálisak!
Virág, az emos, édesen naiv, nem túl okos, de annál inkább szeretnivaló leányzó.
Arnold, a rendkívül intelligens, csöppet arrogáns könyvmoly.
Kinga, aki annyira gonosz és idegesítő, hogy már szinte kedvelem.
Zsolti, Dave, Ricsi, akik állandóan rosszban sántikálnak, mindig van egy jó beszólásuk.
És ki ne felejtsem Cortez-t, aki elképesztően helyes, és kellő mértékig kiismerhetetlen, pont annyira, hogy már minden áron, minél jobban szeretnénk megfejteni.

Szerintem ez a sorozat tökéletes arra, hogy felvidítson, kikapcsoljon. Reni és Arnold igazi könyvmoly, így rengeteg könyv szóba kerül. Igazi kedvcsináló, sulihoz, tanuláshoz és az olvasáshoz. Kezdő olvasóknak, akik még nem boldogulnak a nehezebb olvasmányokkal, nagyon nagy sikerélményt és lendületet adhat. Nem mellékesen teli van zenés, filmes ajánlókkal, remek ötleteket meríthetünk belőle.

A sorozat 8 részre tervezett. Egy kötet egy iskolai félévet dolgoz fel, azaz az első két rész az első tanév. Már a hatodik kötet is kapható a boltokban.

Ami nagyon tetszett: a humor, a mellékszereplők karaktere, a sok beszólás, ugratás, Reni és Arnold könyvmolysága, Virág!!!
Kedvenc idézet: (tengernyit tudnék ide írni!)
Hát, ilyenek a felnőttek. Az baj, ha nem szeretek valamit, az meg gyanús, ha szeretek.

„Dave, lehet, hogy tökéletesnek lenni fárasztó, de te mindig kipihent vagy.”
Borító: az 1. köteten a felpumpált szájú lány-brrrr, a 2. már tetszik J
Pontozás: 5/5
Kedvenc lett! A 2. kötetért már nem tudtam sorba állni, rohantam megvenni mert „kell nekünk a drágassszzág”!!!

Kiadó: Ciceró
388 old, 392 old. 

3 megjegyzés:

  1. Samsung has unveiled its new handset, the Galaxy S3
    in Europe ahead of other markets. Because we're functioning off of absolutely nothing more than pure rumors and speculation, I might be looking at as well much into this and the i - Phone start has been and will carry on to be delayed for simple and extremely evident factors. The Samsung Galaxy S3 is, to begin with a LTE network compatible smartphone handset that is capable of handling speeds in the range of 30 to 60 mega bytes per second.

    Visit my web-site ... samsung s4

    VálaszTörlés
  2. It is a GPS Smartphone and enabled with A-GPS with Google Maps allowing you to navigate through your city, or an unknown one, with ease.
    Note 2 adopts the same cover material of Samsung Galaxy S3 to make its
    rear cover, hence strengthening fashionable aesthetic feelings, but devoid of flexibility that Note has.

    For additional information you can get additional at website.

    VálaszTörlés
  3. Not sure if you need more insulation on your water heater.
    Recent times have noticed a massive increase the realm of computerized thermostats, nest looks to turn bradenton surrounding.
    It's african american and roughly how large a new football; the actual converter operates if the machine is for the cool placing, and also the thermostat is set for a frigid temperatures.

    My web site; nest thermostat

    VálaszTörlés