2013. január 2., szerda

Best of 2012


Sok-sok könyvet olvastam 2012-ben is. Próbáltam kiválasztani közülük a leges legjobbat, de egyetlen egyet nem lehet kiemelni. Íme a legszűkebb lista:

Január

 „…mert tiéd a szívem, a lelkem, meg minden, ami a kettő között van.
Pillanatok alatt magába szippantott és nem eresztett még az utolsó oldalak után se. Imádtam, hogy teli van spanyol kifejezésekkel. Az írónő stílusa, humora pont nekem való volt. Mindent megkaptam, amit szeretek, humort, évődést, flörtöt, váltott nézőpontos elbeszélést, és volt komoly szál is. Az írónő engem megfőzött, és nagyon vártam a folytatást.


Zsarát hegedűje felsírt.Sírt a halottakért,és sírt az élőkért,akkik itt maradnak,hogy búcsút intsenek a távozóknak.
Adott egy izgalmas, feszültséggel teli történet, amiben nem elég, hogy meg kell menteni egy egész birodalmat, de emellett még a szereplőknek is meg kell küzdeniük a múlt terheivel. Egymásnak feszülnek az indulatok és a sérelmek, amiket alapból nehéz kezelni, de nem könnyíti meg a helyzetet ösztönös elemi erejű vonzalom sem.
Imádtam ezt a sok vívódást, belső harcot, feszültséget, érzelmi és verbális párbajt. Igazán nekem valók az ilyen történetek.

Február

„Néha nehéz elviselni, amikor az álmok megvalósulnak.”
Vannak könyvek, amiknek a borítóját és a címét látva tudom, ezt én olvasni fogom. Torey Hayden könyve lassan két éve jött először szembe velem. Rabul ejtett a kislány tekintete. Elég volt az első két mondat a fülszövegből, hogy teljesen libabőrös legyek. Torey szívvel-lélekkel végzi a munkáját, ez a regény minden egyes sorából érződik. Ezért is ejtett ennyire rabul. A történet önmagában is lebilincselő, de olyan elképesztően van megírva, hogy nem lehet tőle elszakadni. Napokkal később is lüktet bennem.

Március

„Hát, ilyenek a felnőttek. Az baj, ha nem szeretek valamit, az meg gyanús, ha szeretek.”
Egyáltalán nem volt tervben nálam ez a sorozat. Sőt fogadni mertem volna rá, hogy én ezt soha nem fogom elolvasni. Soha nem mond, hogy soha! 
Kezdetben teljesen hidegen hagyott... Majd teltek a hetek, egyre többen olvasták a Molyon, végül olyanok is karcoltak róla, akiktől megszoktam, hogy komolyabb témájú könyveket olvasnak. Itt már azért elkezdte piszkálni a fantáziámat.
Bemasíroztam a könyvtárba, hogy kivegyem (mert én ezért biztos nem adok ki pénzt!), ott az a tény fogadott, miszerint a sorozat egyetlen kötete sincs bent, és az előjegyzésben is többen állnak előttem. (Most komolyan, ez ennyire jó???)
Igen, ez ennyire JÓ!!!

Április

"Köszönjük a gyerekkorodat."
11 évvel ezelőtt bukkantam rá erre a könyvre. Még nagyon zsenge korban járva, de már olvasás lázban égve, a magam választom ki, hogy mit olvassak időszak eleje volt ez. Bevallom, már akkor is a borító volt, ami legtöbbször lázba hozott. Ma is emlékszem a pillanatra, amikor kiszúrtam a piros szánkót. Onnantól tudtam, ez nekem kell! Egy disztópiás regény. Az első, amit ebben a műfajban olvastam, és ennek a darabnak köszönhetően lettem én szerelmese a témának.


A kor nem számít. Mit érdekel engem, hogy hány éves, vagy mennyire vénlány? Hát mit gondol, én hány éves vagyok, és mennyire agglegény?”
Rendkívül szórakoztató és sziporkázó stílusú, igazi kékharisnyáknak való fantasy. Telis teli frappáns riposztokkal és parázs szópárbajokkal, imádnivaló násztánccal.
Alexia karaktere pillanatok alatt levett a lábamról. Egy bájos, jól nevelt, de temperamentumos, tűzrőlpattant úrilány. Imádtam a személyiségének kettősségét.
Rendszerint ott ahol hölgyek vannak, előbb utóbb feltűnnek az urak is.
Lord Maccon a falkavezér kissé durva, és faragatlan, de nagyon jóképű. Sok bosszúságot okoz számára, hogy Tarabotti kisasszony mindenbe beleüti az orrát, és még több fejtörésbe kerül megfejtenie a hölgy érzelmeit.

Május


„Arra gondolok, hogy szerelembe esni nem lehet ijesztőbb, mint az, hogyha egyedül marad az ember egy kísértetvonaton Hasfelmetsző Jackkel.
A steampunk gyanú keltette fel a figyelmemet, és milyen jól tettem, hogy elolvastam! Egy olyan felnőtteknek szóló mese, ami rávilágít arra, mekkora kárt is okozhatunk azzal, ha nem helyesen szeretjük a másikat, ha a szeretet és a szerelem nevében hazudunk, bármennyire is el akarjuk kerülni, mégis fájdalmat okozunk és mindent elronthatunk vele.

Június


Elmosolyodok. Szóval már régóta tart. Milyen hülye vagyok, hogy csak nemrég jöttem rá. Te jó ég, döbbenek rá- én vagyok a pszichiáterek álma: rémálmok, kísértetek, vér, halál, apa, örökség, stöbbi. És szerelem. Egyszerre.”
Még anno a friss külföldi megjelenések között bukkantam rá. Azonnali szerelemre lobbantott a borító. A cím felcsigázott, a fülszöveg után már bizseregtek az ujjaim. Különleges könyvmoly képességeim azt súgták: ez nagyon jó lesz!  Minőségi young adult horror, igazi tábortüzes, ijesztgetős történet.  Romantikus, de nem csöpögős!

Augusztus

„Az ember szeret bűnbakot keresni. Nem bánja, ha ő maga a bűnbak, még akkor sem, ha a lelke mélyén tudja, hogy semmi értelme sincs az egésznek."
(Summer to Die)…
Fülszöveg nélkül vágtam bele. Ha nem ismertem volna az írónőt, akkor egy könnyed nyári regényre számítottam volna a magyar cím alapján, (az angol azért már ennél beszédesebb) de mivel van már közös múltunk, biztos voltam benne, hogy papírzsepis, falhoz vágós, elgondolkodtató könyvre kell felkészülnöm.
Nem tévedtem!

George R.R.Martin: Királyok csatája

Imádtam az első részt, és a második sem okozott csalódást!

Egy farkasnak fejét vették. 
Egy farkas a kölykeiért küzd. 
Egy farkas koronát kapott. 
Egy farkas feketébe öltözött. 
Egy farkast királyi kalickába zártak. 
Egy farkas álruhába bújt. 
Egy farkas csak álmaiban fut. 
A legkisebb farkas pedig nem érti hová lett a falka. 
Martin, halld üvöltésemet! Ne bántsd a kedvenc szereplőimet:( Arya, Jon, Tyrion, Szellem, Nyár) vagy a Mások elé vetlek!

SzeptemberKazuo Ishiguro: Ne engedj el!
„De azt reméltem, most, amikor pár másodpercre összekapcsolódik a pillantásunk, olvas a tekintetemből, akárcsak én az övéből. Aztán elmúlt az a néhány pillanat, és ő eltávolodott megint.
Zseniálisan megírt, fantasztikus könyv! Nagyon kemény, és nagyon aktuális morális kérdéseket vág az arcunkba. 
Vajon mikor tanulja már meg az ember, hogy nem játszhat istent, úgy hogy annak ne lennének következményei?! 
Nem mellékesen, így kell szerelmi háromszöget írni!!!


Október


A könyvet meglátni, és megszeretni egy pillanat műve volt! Ildus barátnőmnek pedig zseniálisan működött a hatodik érzéke, mintha megsejtette volna sóvárgásomat, és meglepett vele a születésnapomra. Olvadoztam, simogattam, szeretgettem, együltőhelyben elolvastam, majd szomorkodtam, mert lehetett volna sokkal hosszabb is!

November„- Veszélyes vagy-mondja.
- Miért?
- Mert a lehetetlent is elhiteted velem.”

Szexi, szenvedélyes, mocskos, letehetetlen!
Több soron elakad a lélegzetem, pirulok, visongok, úgy viselkedek, mint egy idióta. Ez nem egy új egzotikus betegség, egyszerűen elcsavarták a fejem!

Szeretem az írónő stílusát, humorérzékét. Azt is imádom, ahogyan húzza az agyam, hogy hiába tudom, boldog lesz a vég, mégis minden oldalon szívvel-lélekkel ott vagyok, aggódok a szereplőkért.
Repesve, türelmetlenül várom a harmadik részt!

December
„Lehetséges, hogy az ember nem is tudja, mi a zsánere- hogy azt se tudja, van zsánere-, amíg hirtelen szembe nem találja magát vele?”

Jól kidolgozott, gördülékeny, igényes stílusú, színvonalas írás. Nem egy szimpla szerelmi történet. Nagyon komoly dolgok húzódnak a háttérben. Határozottan nem szirupos, mégis nagyon jó könyv!
Úgy döntöttem, hogy legközelebb egyedül repülök, hátha mellém is beül egy rajzfilm kacsát rajzoló, összeborzolt hajú, őrjítő mosolyú srác.
Azt kell, hogy mondjam: IGEN létezik szerelem első látásra, ahogy szerelem első oldaltól is.

És még van egy pár szuper könyv főleg az év végéről, de azokról egy másik posztban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése