2011. december 2., péntek

Catherine Fisher: Incarceron

A borító megbűvölt, a fülszöveg felizgatott. Esélyem se volt elmenekülni. Tudtam, ezt olvasnom kell!

Adott egy világ, ahol megállították és visszafordították az időt. Pontosabban mindent visszaállítottak 17. századi állapotokra, és betiltották a további fejlődést, mert azt tartották az összes baj forrásának. Tökéletes társadalmat akartak létrehozni. De vajon jó-e az a világ, ahol nincsen semmi új, ahol az emberek többsége nem tud olvasni, és a technika minden vívmányát a kiváltságos gazdagok élveztetik csak?

Képzeld el, hogy ebben a világban van egy börtön.  Méretei elképesztőek, nem csak cellák, hanem erdők, városok vannak benne. Egy egész második világ. Ide zártak be minden bűnözőt és nem kívánatos személyt. Az ajtókat évszázadokkal ezelőtt lezárták. Senki nem mehet be, senki nem juthat ki.  A Börtön uralkodik a rabok felett. Ez az Incarceron.

Van bent egy rab, akinek nincsenek emlékei, csak annyit tud, hogy Odakintről jött.

Odakint pedig van egy lány, sorsa összefonódott a Börtönével, ugyanis ő az Igazgató lánya. Előre elrendelt kényszerházasság vár rá. Egyike azoknak az embereknek, akik úgy gondolják ez a visszafordított világ rossz, és változás kell.
Finn Bent, Claudia Odakint él, mégis mindketten rabok.

Az első oldalaktól kezdve beszippantott. Nagyon olvasmányos, jól megírt történet.  A két világ, a Börtön és az Odakint egyaránt izgalmas és összetett.
A szereplők közül Claudia lett a kedvenc. Bátor, talpra esett, nem riad vissza semmitől.

A Börtönben állandó veszély fenyeget. A túlélés a tét, ember embernek farkasa. Kegyetlenség a köbön. Az Incarceron pedig mindközül a legkegyetlenebb.
Odakint vigyáznod kell minden lépésedre és mondatodra, hogy megfelelj a Protokoll szabályainak. Sokszor gondoltam arra, hogy szívesen élnék a 17-18. században, most hivatalosan is visszavonom.

A regény arra a mítoszra épül, hogy Sapphique mesternek sikerült kijutnia az Incarceronból. Ott ahol egyszer valaki kijutott, másnak is sikerülhet…

Színvonalas disztópiás YA regény. Az írónő fantáziája lenyűgöző. A stílusa nagyon szerethető. Sok kérdés nyitott maradt, de a folytatás jövőre érkezik Sapphique címmel. (Sorozatfüggők szerencséjére az a sorozat összesen két részesre tervezett.) 

A bontakozó szerelmi szál még nagyon kezdetleges, remélem a következő részben részletesebb lesz.
Az Incarceronból 2013-ban film készül J
Ami nagyon tetszett: a két világ
Kedvenc idézet:  "Egész nap és egész éjjel zuhant.A sötétség kútjába hullott.Úgy zuhant,akár egy kő,akár egy törött szárnyú madár,akár egy bukott angyal.És amikor földet ért,a világ beleremegett."
Borító: Zseniális! Sok csillagos! 
Pontozás: 5*

Kiadó: Pongrác
537 oldal
Eredeti cím: Incarceron
Fordította: Zubovics Katalin 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése