2011. január 25., kedd

David Almond: A vadóc

Egy rövid, de annál velősebb történet, melyre a Pongrác kiadó hívta fel a figyelmem.
Nem egy szokványos gyerek könyv.  Borús, komor, merész.
Főhősünknek, a tizenéves Blue Baker-nek olyan érzelmi megrázkódtatással kell megküzdenie, amit felnőttként kis nehéz lenne feldolgozni, nemhogy gyerekként. Nem csoda hát, hogy teremt egy fantázia világot és oda menekül.
Megírja saját történetét, amiben nincsenek csodás tündérek sem vidám manók.  Itt akad rá Vadócra, önmaga erősebb, vadabb változatára. Vadóc nem beszél, csak hörög, morog, nyers húst eszik, az erőszak természetének részét képezi, de még ő is felismeri, és megkülönbözteti a Jókat a Rosszaktól.
Egy nap Blue története saját életre kell, és döntenie kell, mennyire azonosul Vadóccal, mennyit enged meg neki…       
Erős, megdöbbentő, feszült képek, nagyon igényes grafika, amit Dave McKean készített.  Az ő nevéhez fűződik többek között a Temetők könyvének illusztrációja is. Zseniális!
 Kb 11-12 éves kortól ajánlanám. Érdekes, izgalmas, gördülékeny, nem hosszú, így nem okoz nehézségeket a kezdő olvasóknak.
A könyvet köszönöm a kiadónak!
Ami nagyon tetszett: Az, ahogyan Blue megalkotja saját világát. Az illusztrációk, a hangulat.
Kedvenc idézet: "Sose rajongtam a mesékért. Ki nem állhattam a varázslókról meg tündérekről szóló ostobaságokat, és az olyanokat, hogy „egyszer volt hol nem volt” meg „boldogan éltek, amíg meg nem haltak”. Az élet nem ilyen. Én vért akartam meg kiforduló beleket, gyilkos kalandokat, és ilyeneket írtam."
Borító: Bennem azonnal feszültséget keltett, és olvasásra késztetett, éppen ezért tetszik! 
Pontozás: 4,5
Kiadó: Pongrác Kiadó 
80 oldal
Eredeti cím: The Savage
Fordító: Szabados Tamás
Illusztrálta: Dave McKean 

Az íróról:
1951-ben született, irodalom szakon diplomázott. Középiskolában tanított, később feladta a munkáját, és azóta csak az írásnak szenteli az idejét.
Magyar nyelven még:

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése