2011. március 9., szerda

Rafael Ábalos: Grimpow-A Láthatatlan Út

Első körben el kell mondanom, hogy mivel a munkám miatt nagyon keveset aludhatok, így az alvással töltött idő szent és sérthetetlen, még a könyveknek se szoktam engedni, nem olvasok éjszakába nyúlóan, de ez az elv a héten megdőlt.
Grimpow elérte nálam, hogy ne törődjek az idővel. Olvastatta magát!  Valahányszor le akartam tenni, mindig történt valami, ami miatt még egy fejezetet el kellett olvasnom, utána pedig még egyet és még egyet, egészen addig csináltam ezt, míg el nem fogyott a könyv.Túl hamar fogyott el!

Spoiler mentesen a történetről:
Az első soroktól kezdve olyan volt, mintha beültem volna egy fantasztikus időgépbe, ami a középkorba repített. Főhősünk, Grimpow egy fiatal fiú, aki a hegyek között kalandozik barátjával, Dúrlibbal. Úgyszólván banditák, de a rendesebb, szerethető fajtából. Egy napon Grimpow rátalál egy titokzatos lovag holtestére az erdőben, szó szerint hanyatt esik benne.  A halott kilétét homály fedi. Poggyásza csodás kincseket, egy rejtélyes térképet, egy különleges pecsétnyomot, és egy amulettet rejt. Ettől a naptól fogva teljesen megváltozik Grimpow élete. Sorsa egybeolvad a halott lovag küldetésével, ő járja végig az utat, ami teli van veszélyekkel, kalandokkal.

A történet középpontjában egy olyan hatalmas rejtély áll, amit évszázadokkal ezelőtt a templomos lovagokra bíztak, egy kincs, amiről csak egy titkos tudóstársaság néhány beavatott tagja tudja, hogy pontosan mi is az. Az Elveszett Frigyláda? A Szent Grál? Esetleg a Bölcsek köve?  Csak az a biztos, hogy hatalmas ereje van, és nem szabad rossz kezekbe kerülnie. Illetve mindenki, aki tud a létezéséről, beleértve a francia királyt, és a pápát is, birtokolni akarja, és ezért még ölni is képesek.

Grimpownak és barátainak a legenda kibogozásához végig kell járnia a láthatatlan utat. Feladványról, feladványra haladnak, amikor egy rejtvényt kibogoznak, rögtön szembe találják magukat egy újabbal, aztán még eggyel és még eggyel.  Annyira belelendültem a kódokba, anagrammákba, hogy én is mindenütt kerestem a jeleket a főszereplőkkel együtt.
A regény nagyszerűsége, hogy úgy boncolgatja a tudás, a bölcsesség, a létezés bonyolult, és összetett kérdéseit, hogy az a legfiatalabbak számára is érthető. izgalmas, és élvezetes.

Templomosok,titkos társaságok, egy legenda, lovagi viadal, egy bajba jutott hölgy, egy veszélyes küldetés. Nincs hiány váratlan fordulatokban.  Minden adott egy ízig-vérig izgalmas középkori kalandhoz.    

A könyv március végén fog megjelenni a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában! Az íróval személyesen is lehet majd találkozni a Könyvfesztivál keretében 2011. április 16-án! Amint lesz pontosabb időpont, közzé teszem majd a blogban.
Köszönöm a kiadónak a bizalmat, és az előolvasás lehetőségét! 
Ami nagyon tetszett: A történet hangulata. Úgy éreztem, mintha kicsit Tolkien világába kerültem volna, és ismét Középföldén kalandoznék.
Kedvenc idézetek: " A Nap a Hold szerelmét kereste, s a végtelen égen a nyomát követte."

"-Egyedül akarsz bemerészkedni az oroszlán barlangjába?...
 -Csak így tudhatom meg, hogy mennyire élesek a karmai."
Borító: A magyar borítót csak képről láttam eddig, de nagyon tetszetős, és itt van egy másik is, ami szintén remek darab.

Pontozás: 4
Kiadó: Könyvmolyképző
472 oldal
1956-os születésű spanyol származású író. Gyerekkora vágyálmokkal, kalandokkal telt, mint Tom Sawyeré. Kalandregényeket ír. 
Eredeti foglalkozása szerint ügyvéd, és e melett kivételes tehetségű mesélő. 
Grimpow című regénye hatalmas népszerűségnek örvend.  

2 megjegyzés:

  1. Kíváncsivá tettél nagyon.
    Nagyon jól hangzik a könyv.:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök!
    És most találtam rá a folytatására is, bízom benne, hogy siker lesz a könyv és a Könyvmolyképző megjelenteti majd a második rész is!

    VálaszTörlés