2011. november 9., szerda

Nevada Barr: 13 ½

Egyrészről ott volt a cím: 13 ½ . Mégis mi akar ez lenni? Mit jelent? Házszám? Életkor? 
Másrészről ott volt a fülszöveg első két mondata:
"Mit tennél, ha egy nap kiderülne, hogy minden, amit az eddigi életedről tudtál, hazugság? Hogy élnéd túl ép lélekkel, ha szörnyű gyilkosságok emléke és egy javítóintézet komor valósága jutna osztályrészedül a boldog és gondtalan gyermekévek helyett?”
Nekem ennyi elég volt, hogy tudjam, ezt el fogom olvasni!

A történte három főszereplőjének borzalmas titkokat rejt a múltja. Polly, akinek sikerült elmenekülni és új életet kezdett. Dylan és Richard, a testvérpár, akiknek a szülei egy tragédiában életüket veszítették.
Polly és Dylan találkoznak, szerelembe esnek. Közös életre vágynak.
Vajon boldogok lehetnek ennyi démon és kísértett között?

Ez a könyv egy remek thriller. Bár nem okoz nagy fejtörést, hiszen az elejétől sejted, hogy ki kicsoda, hogy valójában semmi sem az, aminek látszik, és szépen meg is fejted. (Kár, hogy ennyire sokatmondó fülszöveget írtak hozzá. Sokkal nagyobb lett volna a hatás, ha kicsit kevesebbet árulnak el benne.) Mégis teli van feszültséggel, borzolja az idegszálaidat. Az írónő több ízben elbizonyít.

Nem számítottam ilyen brutalitásra, és ennyire nyers, sokkoló leírásokra. Megrázott, különösen azért mert Dylan még csak 11 éves kisfiú volt. Aztán egyik pillanatról a másikra eltűnik a gyerekkora és pokollá válik az élete.

Amit hiányoltam és csak a végén kaptam meg, az a főgonosz agyába való betekintés. Azt csak az epilógusban tárják elénk. Nagyon ütős de még jobb lett volna, ha még többet kaptunk belőle elszórva a könyv során is, mert engem szerint izgalommal vegyes borzongás jár át, amikor egy örült elme gondolatait vetítik elém.

Bátran merem ajánlani, letehetetlen és nem fogsz unatkozni! Azért a végén nekem jól jött volna egy balta az ágyam alá, hogy nyugodtabban aludjak. 
Személy szerint olvasnék még Nevada Barr könyveket.

Ami nagyon tetszett: Dylan házi feladatai
Kedvenc idézet:”...nem minden macska eszi meg a kölykeit.” (113. oldal)
Borító: illik a hangulathoz
A cím: A magyarázat után leesett az állam. Zseniális választás volt!
Pontozás: 4,5/5

Kiadó: Cor Leonis
323 oldal
Eredeti cím 13 ½
Fordította: Balikáné Bognár Mária     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése