2011. március 1., kedd

Böszörményi Gyula: Mizu utazásra gondol

Szia! Mizu? Gyakran kezdem így az e-mail, vagy sms üzeneteimet, ha a barátaimnak írok. (Nálam ez annyit tesz: Mi újság? Mi van veled?) Erre mibe botlok? Mizu utazásra gondol.
Egy rövid, aranyos, és tartalmas történet.
Ki is ez a Mizu? Nem sikerült megfejtenem. Egy szőke hajú kisember, aki folyton-folyvást gondol, gondol és gondolkozik. Állandóan kérdez, mindig kíváncsi valamire.
Egy napfelkeltés hajnalon az utazás miértjein elmélkedik, amikor megtudja, hogy a szomszédban lakó kislány bár szinte mindig városokról, idegen tájakról olvas kerekes székében ülve, ő maga mégsem láthatja őket élőben. Ez sarkalja Mizut, hogy útra kellve, kiderítse, vajon miért is utaznak az emberek?
Mizu taxival, gyalog, tömeg közlekedve rója a várost. Az útja végén rájön arra, hogy mi a nagy többség, csak fejvesztve rohanunk, és nem élvezzük ki a pillanat varázsát.  
Böszörményi Gyula színesen, viccesen, szórakoztatóan ír kicsiknek és nagyoknak. Közben szinte észrevétlenül terel a súlyosabb témák felé.
Nagyokat nevettem sajátságos szavai, stílusa. Bekerült azok közé a könyvek közé, amiket kezébe nyomok családunk még kezdő olvasóinak.
Mellesleg az író szerint világszabadalom,de el kell szomorítanom, én is szoktam szundihunyókálni
A könyvet köszönöm a Pongrác Kiadónak!  
Ami nagyon tetszett: az író különleges szókészlete
Kedvenc idézet: "…a Teremtő állatkertje igen nagy, s benne csimpánz a banánt,az oroszlán a gazellát, a taxisofőr pedig a készségesen beszélgető utast szereti a leginkább.”
Borító: Puhatáblás. Színes, figyelemfelkeltő. Almási Zétény illusztrálta a könyvet, igényes, jól sikerült.  
Pontozás: 4
Kiadó: Pongrác
80 oldal

5 megjegyzés:

  1. Köszönöm! Mizu

    VálaszTörlés
  2. Én köszönöm, hogy benéztél Mizu! Gyere máskor is :D

    VálaszTörlés
  3. Nekem is ez volt a kedvenc idézetem a könyvből. Nagyon jól szórakoztam rajta.:)))

    VálaszTörlés
  4. Aranyos poszt lett.:)) Ezt a könyvet majd én is szeretném egyszer.:)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Sajtosrolo!
    Szilva. én ezen akkorát nevettem, hogy csak na :)
    Különösen az tetszett ebben a történetben, hogy bár nálam jóval fiatalabbaknak szól, mégis egy felnőtt vagy majdnem felnőtt számára is élvezhető

    VálaszTörlés