2011. július 30., szombat

Kristin Cashore: Graceling-A garabonc

Óh , hogy én ezt miért nem olvastam már sokkal korábban!
Kristin Cashore regénye egy nagyon részletesen és jól kidolgozott világba kalauzol bennünket. Hét királyság, egy –egy uralkodóval, lovagok, ármányok, titkok és garaboncok.  
Garaboncnak olyan személyt neveznek, akinek valamiben kivételes képessége van. Van, aki órákig képes a víz alatt lenni egy levegővétellel, másnál nincs jobb úszó, a szakácsok legjobbja és a művészek legkiválóbbika is garabonc. Ezek a képességek a garanboncokban fokozatosa teljesednek ki és változhatnak is. De a garaboncia nem sokkal a születésük után megmutatkozik ezekben a különleges emberekben, ugyanis a garaboncok szeme két színűvé változik.

Katsa, a király unokahúga, egyik szeme kék a másik zöld. Garabonciája, a pusztítás, csak a kezét használva is képes ölni. Nagybátyja, a zsarnok Randa király kegyetlen megbízatásait kénytelen teljesíteni.
Az átlagos emberek tartanak a garaboncoktól, különösen azoktól, akiknek olyan veszélyes képességük van, mint Katsának. Így a fiatal lánynak már gyerekként azzal kellett szembesülnie, hogy félnek tőle, nem látják szívesen, kerülik. Zárkózott, magányos személyiséggé cseperedik.
Egy nap megismerkedik Pongor herceggel, és ettől a naptól kezdődnek az igazi kalandok.

Elég volt egyetlen fejezet és máris elvesztem. Megfogott, elvarázsolt. Sodort magával a történet. Próbáltam lassan, több részletben olvasni, hogy tovább tartson, de nem jött össze. Két nap alatt befaltam.
Egyrészről ez egy igazi kalandregény, másrészről egy nagyon édes szerelmi történet, ami a kalandok során bontakozik ki.
Hatalmas kuncogások közepette figyeltem, ahogyan Katsa fokozatosan változik, miközben egyénisége megmarad.

Izgalmas, kalandos az út, amit a szereplők végig járnak, de még ennél is izgalmasabb az az út, amit Katsa jár be a lelkében. Amellett, hogy megmenti a bajbajutottakat, önmagával kell megvívnia a legnagyobb harcot.
A lány, aki a tűztől sem fél, retteg attól, hogy rábízza magát másra, fél szeretni.  Azt az elvet vallja, ha nem engedsz senkit közel magadhoz, akkor nem tudnak megbántani.

Olyan szerelemre talál, ami megmutatja neki, hogy ha szeret valakit és neki adja a lelkét, az nem azt jelenti, hogy lemond a hatalomról önmaga fölött. Mert az igaz szerelemben Ő viszont szeret, és Ő is neked adja a lelkét. Birtokoljátok is meg nem is a másikat. Egy szerelem, melyben szabadságot adsz, hogy vissza akarjon jönni hozzád.
De ehhez Katsának hatalmas csatákat kell vívnia. Szívből szorítottam neki!

Egy olyan hősnő, akivel teljesen tudok azonosulni. Ő nem fakad sírva, mert letört a körme, és nem kiált segítségért, mert valami árnyék megmozdult a sötétben. Kőkemény, és nagyon szerethető a leányzó.
Azért jó volt látni azokat a perceket, amikor el merte engedni magát, és megmutatta mennyire érzékeny és sebezhető legbelül.   
Újraolvasós és könyvespolc dísze lesz ez a könyv!Nem tudok belekötni! 

Ami nagyon tetszett:
- az írónő stílusa, a regény hangulata
-Katsa és Pongor garabonciája, Pongor szeme
- a szereplők nevei, nagyon kreatív és találó, főleg Pongor herceg  fivéreinek a neve
-Keserkék, Égkék karaktere
Kedvenc idézet: rengeteg van, nehéz egyet választani
„Egy szörnyeteg, ami néha nem hajlandó szörnyeteg módjára viselkedni. Ha egy szörnyeteg többé már nem viselkedik szörnyetegként, vajon meg is szűnik szörnyetegnek lenni? Vajon átlényegül valami mássá? „
Borító: Nálam nyert! De a többi borítója is bejön! 
Pontozás: 5

460 oldal
Eredeti cím: Graceling
Fordította: Farkas Orsolya és Szalai Virág
Az írónő következő könyve Zsarát címmel még ebben az évben megjelenik. Nem folytatás, de ugyan ebben a világban játszódik. Várólistás nálam! 

4 megjegyzés:

  1. Azt hiszem ezek után mégis akarom, pedig már kezdett tőle elmenni a kedvem! Köszi!:))

    VálaszTörlés
  2. Á, én is sokáig elmentem mellette, hogy ez engem nem is érdekel, aztán mégis, és milyen jól tettem :)

    VálaszTörlés
  3. A vége befejezett, vagy van következő része?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Zsarát a sorozat következő része, ugyan az a világ, de egy szereplőt leszámítva mindenki új. Lesz egy harmadik rész is, abban összeér az első két kötet

      Törlés