2010. október 18., hétfő

Chelsea Cain: A fúria


Hivatalos fülszöveg:

"A legeredetibb pszichopata Hannibal Lecter óta.”
– Entertainment Weekly


"A szerelem kínszenvedés.
És ő a kínzás szerelmese.


Portland festői városát egy őrült sorozatgyilkos tartja rettegésben, aki gimnazista lányok kilúgozott tetemét rejti el a város különböző pontjain. A rendőrség tehetetlen, a gyilkos újra és újra lecsap, így Archie Sheridan nyomozónak nem marad más segítsége, csak Gretchen Lowell, a szigorú őrizet alatt tartott kéjgyilkos, aki egykor Archie-t is válogatott kínzásoknak vetette alá, majd elengedte, és feladta magát. A rossz idegrendszerű, drogokon élő nyomozó képtelen megbocsátani kínzójának, de kettőjük kapcsolatába más érzelmek is vegyülnek; harag és érzékiség, kéjvágy és gyilkos ösztön. Tudják, hogy csak egyféleképpen szabadulhatnak meg démonaiktól: ha együttműködnek..." 

Olvasás közben, után: 
Jó reklámfogás párhuzamot vonni Hannibal Lecter és Gretchen Lowe között, de én nem éreztem azt a hideglelős, halálra vagyok rémülve érzést, bár az is igaz, hogy Lectert nehéz lenne felülmúlni. De ennek ellenére félelmetes, és hátborzongató gyilkos, akit ugyan rács mögé zártak, mégis végig jelen van a történet minden mozzanatában. Talán azért nem ájultam el tőle, mert nő. Szépsége belőlem nem váltott ki vonzalmat, nem úgy, mint utolsó áldozatából, Sheridan nyomozóból. Az FBI különleges ügynöke a kedvenc karakterem a regényben.  Egy tehetséges nyomozó, aki életének jelentős részét a Gyönyörű Gyilkos utáni hajszával tölti, akit elkap a szörnyetek, akit megölnek, miközben megmentik az életét. Félemberként él, kísértik a múlt árnyai. Vicodin és egyéb függő, ettől a pontól kezdveDr. House -ként jelent meg a lelki szemeim előtt. Stílusban, személyiségben azonban  nem azonos.
Végig Gyilkos elmék feelingem volt. Nyomozó csapat, helyszínelők, ügynökök, profilozók, újságírók. Újabb sorozatgyilkos, újabb halott lányok. Izgalmas, de nem túl bonyolult. Viszont, mint pszichológiai krimi, remekül megállja a helyét, Sheridan és a Gyönyörű Gyilkos kapcsolatának jellemzése szempontjából. Mostanában egyre több olyan történetbe futok bele, ahol az áldozat (általában valamilyen nyomozó, vagy igazságügyi orvosszakértő) újra szembe néz bántalmazójával. Úgy tűnik ez most a divat. Kínozások, holtestek részletes bemutatása, túlságosan hatásvadász. Ma ez is divat.

Ami nagyon tetszett: 2 idősík. A múltban nyomon követhetjük Sheridan és a gyilkos 10 közös napját.                    
Kedvenc idézet: "-Hány embert öltél meg Gretchen?
                            - Te leszel a kétszázadik." 
Ami érdekes: Hogyan lehet valakinek az életét visszaadni, mégis elvenni. 
Borító: Nekem kicsit túl egyszerű, bár lényegre törő. Lilla( 13 éves unokatesó borítóra pillantva): "Fúúú, ez biztosan perverz!" 


Pontozás 3,5
Kiadó:  Ulpius-ház
464 oldal 
Eredeti cím: Heartsick
Fordította: Földváry Kinga
Ára: 3499- Ft. 
Akció: Libri -től rendeltem meg a Jogában áll olvasni! akció keretében, 70%-kal olcsóbban, így 1050- Ft.- ba került. Érdemes szétnézni a Librinél mert az akció sok könyvre vonatkozik, és még tart október 31-ig. 

Az íróról: 
Író, újságíró.
1972-ben született. Első éveiben Iowában, egy hippikommunában élt, majd a Washington állambeli Bellinghamben nevelkedett.
Az oregoni Portlandben él családjával.

1 megjegyzés:

  1. Erre a könyvre akkor hívták fel a figyelmemet, amikor az Ulpiusnál volt egy hozzá kapcsolódó novella verseny. Jó a tartalma, de valahogy nem is tudom. Lehet, sok(k) lenne már nekem.

    VálaszTörlés