2014. november 18., kedd

Rainbow Rowell: Eleanor és Park

„Az élet egy szemétláda.”  Momentán egyet kell, hogy értsek az írónővel…

Hiába állnak otthon hegyekben az olvasatlan könyvek, egy mániákus boltkórós bookalkoholistának időnként szüksége van hirtelen felindulásból elkövetett könyvvásárlásra. Esetemben ilyenkor a vonzás törvénye lép életbe. Nincs semmi konkrét elképzelésem, csak beesek a kedvenc könyvesboltomba és hagyom, hogy rám találjon… ha megvan, előre tudom, hogy ez most különleges lesz… Így volt ez Eleanor és Park esetében is.


Ha már eleged van az olyan YA történetekből, ahol a tökéletes srác találkozik a tökéletes lánnyal, azonnal egymásba szeretnek, pár száz oldalon keresztül kerülgetik egymást, és olyan cukik, hogy az már fáj… akkor Rowell könyve neked való!

A fiú láthatatlan akar lenni,hiszen akkor nem piszkálják. A lány akkor sem tudna eltűnni, ha megpróbálna láthatatlanná válni. Amikor Eleanor feltűnik Park iskolabuszán, a fiú még nem tudja, hogy a lány bátor-e vagy egyszerűen bolond, de attól a naptól kezdve, nem tudja kiverni a fejéből.

A főszereplők itt nem hibátlan szépségek, tisztában vannak saját tökéletlenségükkel, pont a hibáik miatt valóságosak és igazán szerethetőek.
Ez a történet egyszerre:
-édes és keserű
-kőkemény és lágy
- realista és álmodozó
Az első oldaltól éreztem, szeretni fogom, végig izgulom és belesajog majd a szívem, ha véget ér, mert tátogó űrt hagy majd maga után bennem. El lehetne olvasni, akár egyetlen nap alatt, de inkább ne tedd, nyújtsd el, hogy minél tovább tartson.

Az írónő stílusa egyedi, humoros, közhelymentes, bár én tudnék így írni!
Amellett, hogy szerelmes, vicces, komoly problémákra is rávilágít, mint a szegény sokgyermekes családok helyzete, a családon belüli bántalmazás és az iskolai terrorizálás.

A szereplők észrevétlenül, lassan és menthetetlenül szerettek egymásba. Az én szívemet pedig megdobogtatták, összetörték, majd reménnyel töltötték el.
Jó hír, hogy a Dreamworks megvette a filmes jogokat, nálam nézős lesz, ha elkészül :) 

Ami nagyon tetszett: a váltott nézőpont, a humor, a stílus
Borító: Letisztult, illik a történethez. Nálam a magyar a befutó :) 

Kedvenc idézet: „Megpróbált visszaemlékezni, hogyan is történt meg ez- hogyan lett egy ismeretlenből, az egyetlen személy, aki számít.”
Pillangók a gyomorban: boldogan rebegtek az apró kis szárnyak
A befejezés: megkönnyebbült sóhaj, öleljen át valaki!!! (lehetőleg a sajátbejáratú Park-om)
Pontozás: 5/5

Kiadó: Scolar
335 oldal
Eredeti cím: Eleanor &Park
Fordította: Somogyi Ágnes 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése