2010. december 4., szombat

Peter Marshall: Tombol a hold

Egy hét alvásmegvonás, időhiány, és könyvelvonás (súlyos tünetekkel párosítva) után nem bírtam tovább. Tegnap éjjel kezembe vettem ezt a könyvet, és le se tettem, míg a végére nem értem. Mint minden igazán jónak, ennek is túl hamar vége lett.
Nem az volt, amire számítottam, annál sokkal jobb.
Tabu döntögető, lázadó, katartikus, szerethető!
Fülszöveg:
"Az írói ambíciókat dédelgető munkásfiú, és a jó házból való úrilány jó eséllyel soha nem találkozott volna egymással, ha nem ugyanaz a váratlan tragédia töri szilánkokra álmaikat. Párhuzamos pályán futó életük kicsivel a végtelen előtt, egy mozgássérültek számára fenntartott otthonban keresztezte egymásét. Azzal, hogy egymásba szerettek, nem csupán felrúgtak minden társadalmi konvenciót, hanem harcot indítottak az élet teljességéhez való elidegeníthetetlen jogukért is. Harcuk dühödt, indulatos és elkeseredett. Nem csupán egy fiatalkori lázadás története, hanem mélységesen emberi hitvallás a másság elfogadásáért. Varázslatos írás: a morbid tragédiát ujjongó vidámság szövi át, összhatása felemelően katartikus." 
Rövid történet, de annál velősebb. Minden sora teli mondanivalóval. Nem egy nyálas, giccses szerelmi történet. Megrázó, humoros, szeretni való főszereplőkkel, irónikus, őszinte, valós, kegyetlen. 
Bruce és Anette eltérő társadalmi közegből származik, ha a sors kegyetlen fintora nem avatkozik közbe soha nem is találkoznak. Az élet mégis úgy hozza, hogy megismerkednek, egymásba szeretnek. Mégse nyálas és hatásvadász mese lesz belőle. 
Beleszerettem Bruce humorába és iróniájába. Anette őszinte és emberi érzései, gondolatai engem is töprengésre sarkaltak. Peter Marshall vallásról és Istenről alkotott elképzelései sokban hasonlítanak az én nézeteimre
Érzelmi intenzitás magával sodort, rettegtem a minden oldallal egyre közelebb kerülő végkifejletet. 
Úgy tippelem a könyv eseménye a 60-as években játszódik. Egy olyan korban, amikor az volt a megszokott, hogy ami nem normális, azt eltüntetjük. Nem így van ez még ma is? 
Kiáltvány, harc ez a mű, az életért, a szerelemért, az elfogadásért. Fogadjuk el azt a aki beteg, aki ateista, aki punk, vagy hippi, aki fekete, aki barna, aki sárga, egy szóval fogadjuk el azt, aki MÁS! A világ attól szép és izgalmas, hogy nem vagyunk egyformák. 
Ha egy szóban kellene a könyvet jellemeznem: Fantasztikus!
14 éves kortól felfelé mindenkinek ajánlani tudom. 
Ami nagyon tetszett: Bruce verse a tengerparton
Kedvenc idézet(ei)m: "-Megállj csak, egykettőre kiderül, hogy olvasni se tudsz!-biztat Rolly.
                                     -Újságíró nem olvas, csak ír- duplázok rá a tréfára."
                                    "...szemeztek egymással, félszegen, mint két felhő kánikulában az égen."
Borító: cérnafűzött keménytáblás
Pontozás: 5
192 oldal
Eredeti cím: The Raging Moon
Fordította: Bányay Geyza 
A könyvet köszönöm a :
Az íróról:
Tombol a hold Peter Marshall második regénye. Első, önéletrajzi ihletésű műve 1963-ban jelent meg Két élet (Two Lives) címmel, és már előre jelezte azt a problémakört, amely lángra lobbantotta az író képzeletét.
Fiatalon maga is megbetegedett gyermekparalízisben, tehát személyes élményei alapján hitelesen tudta ábrázolni azoknak a fiatal, életerős embereknek az életét, akiknek ugyanezzel a tragédiával kellett szembenézniük, mégpedig éppen akkor, amikor megkezdték volna önálló életüket a világban.
A közvetlen élményből táplálkozó, szenvedélyes történet a filmkészítőket is megihlette. Ennek eredményeként 1972-ben filmet készítettek belőle.

4 megjegyzés:

  1. Jó pár éve olvastam ezt a könyvet, nem Könyvmolyképzős kiadást, és nagyon megfogott. Persze jókat bőgtem rajta.

    VálaszTörlés
  2. Bőgés itt is volt. Rágódok is rajta,sok gondolatot ültetett a fejebe.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szerettem ezt a regényt, óriási hatással volt rám, bár talán két év is eltelt, hogy olvastam.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon megrázó, és nagyon jó könyv. Mélye nyomokat hagyott bennem

    VálaszTörlés