2011. június 16., csütörtök

Csomagolna a moly, de mit?

Én már Karácsony után el kezdem várni a nyarat, annak is azt a részét, amikor kivehetjük az éves szabadágunk, és elmehetünk nyaralni. Elképzelhetetlen, hogy könyv nélkül induljak el.
Nincs is annál jobb, mint leheveredni a fűben, esetleg a parton, árnyékban vagy napon, belemerülni egy-két jó könyvbe. Én még a vízben, matracon fekve is olvasnék, ha feltalálták volna a vízhatlan könyvet.
Nagy dilemma nálam a bepakolás, hogy mit is vigyek magammal. De nem ám úgy, mint a nőknél általában. Én nem cipelem magammal azt a bizonyos öt pár teljesen felesleges, de mindenképpen nélkülözhetetlen cipellőmet. Ezt a részt én könnyen, gyorsan letudom.
Viszont az már probléma, hogy mi legyen a könyvekkel. Pontosabban, az a kérdés, melyiket hagyjam itthon?
Ajánlok néhány remek útitársat: 

Kalandra éhezve
George R. R. Martin: Trónok harca
Westeros fölött valaha a sárkánykirályok uralkodtak, ám a Targaryen-dinasztiát 15 évvel ezelőtt elűzték, és most Robert Baratheon uralkodik hű barátai, Jon Arryn, majd Eddard Stark segítségével. A konfliktus középpontjában Deres urai, a Starkok állnak. Olyanok, mint a föld, ahol születtek: makacs, kemény jellemű család. Szemünk előtt hősök, gazemberek és egy gonosz hatalom története elevenedik meg. 

Fantasy rajongóknak kötelező darab. Monumentális, olvasmányos és színvonalas regény.



Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük Az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé. 
A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel.

Tartalom, kritika tőlem itt.



Kelley Armstrong: The Summoning-A szellemidéző
Chloé Saunders nem akar mást az élettől, mint bármelyik tinédzser: esélyt arra, hogy befejezhesse az iskolát, barátokat találjon, és talán egy fiút is magának. Amikor azonban elkezd szellemeket látni, megérti, hogy az élete soha nem lesz olyan, mint a többieké. 
A figyelmét követelő szellemektől körülvéve Chloé végül összeomlik, és bekerül egy kisebb elmezavarral küzdő fiatalok számára fenntartott otthonba.A Lyle Ház először normálisnak tűnik, de ahogy Chloé sorra megismeri a többi ápoltat – a sármos Simont és gyanús, 
soha nem mosolygó bátyját, Dereket, a visszataszító Torit és Rae-t, aki túlságosan is szereti a tüzet – rájön, hogy valami különös, baljós dolog köti össze őket, amit nem lehet a szokásos „problémás a gyerek” viselkedéssel magyarázni. Ahogy együtt nemsokára azt is felfedezik, hogy a Lyle Ház sem egy a szokásos otthonok közül…

Erről is írtam már. Olvasd el!

Romantikára hangolva
Jorge Bucay: Nyitott szemmel szeretni
A mű elbeszélője, az épp szakításban és lelki válságban lévő Roberto a szerver egy furcsa technikai hibája miatt belekeveredik két pszichológus – Laura és Fredy – szerelemről és párkapcsolatokról folytatott levelezésébe, mely egy könyv születését hivatott elősegíteni. Az e-mailek épp jókor jönnek, mintha csak neki szólnának. Egyre hasznosabb segítségnek érzi az ismeretlen Laura naponta, hetente megjelenő pszichológiai eszmefuttatásait, lassan szinte függővé válik, sőt ő maga kezd el levelezni vele. 
S végül nemcsak egy könyv születik meg, hanem – talán – egy szerelem is elkezdődik… ha úgy akarjuk.



Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Az öt hajadon leánygyermekkel büszkélkedő Bennet család még nem sejti, hogy a szomszéd birtokot megvásárló ifjú, vagyonos nemesember és legjobb barátja akaratlanul is alaposan felforgatják majd a családtagok hétköznapjait. Mielőtt azonban minden arra érdemes, nemes jellem szerelmére találna, meg kell járnia az önmaga és a másik valódi arcának megismeréséhez vezető rögös utat. Egyhangú hétköznapok és ritka ünnepek, intrika és pletyka, szerelmi incselkedés és féltékeny bosszú története ez, amelyben egy ifjú hölgy eldönti, mindenki eszén túljár, és tűzön-vízen át megtalálja a boldogságát.

Ez a könyv nálam minden évben sorra kerül. Imádom! 


Cally Taylor: A mennyország várhat
Lucy Brown repes a boldogságtól. Álmai férfijával – a kedves, jóképű, 
szellemes Dannel – már az esküvőt tervezgetik, és minden, 
amire a lány valaha vágyott, hirtelen kézzelfogható közelségbe kerül. 
Az esküvő előestéjén azonban Lucy halálos balesetet szenved. 
Két lehetősége van: hagyja, hogy elszakítsák élete szerelmétől, 
és a mennybe megy, vagy örök életére Dannel marad… szellem képében.
 





Komoly témára vágyva
Kazuo Ishiguro: Ne engedj el…
Különös körülmények között nevelkednek a világtól elzárt magániskola, Hailsham növendékei... Az egykori diák, Kathy, harmincas évei elején idézi fel hailshami emlékeit, amikor felbukkan az életében két régi iskolai barátja, Ruth és Tommy. Miközben megújul és megerősödik barátsága Ruthszal, parázsló tinivonzalma Tommy iránt pedig szerelemmé kezd érni, az elfojtott emlékek nyugtalanítóan a felszínre törnek, s a visszatekintés felismerései következtében a barátoknak újra szembe kell nézniük a gyermekkoruk hátterében rejtőző igazsággal, mely egész életüket meghatározza. Ám a drámai őszinteségű szembesülés talán túl későn érkezik el mindhármójuk számára, kapcsolatuk szövevényének szálait már nem bogozhatja szét…


Lev Tolsztoj: Anna Karenina 
Tolsztoj mondta:„E z a regény – az első valódi regény életemben, nagyon megfogta a szívemet… Megelégeltem ezt az én Annámat, torkig vagyok, annyit vesződtem vele, mint valami félresikerült tanítvánnyal; de ne mondjon róla semmi rosszat, mégiscsak gyermekemmé fogadtam.” Így lett a bűnös lélekből a világirodalom legvonzóbb házasságtörő asszonya, a műből pedig – Thomas Mann szavaival – minden idők „legnagyobb társadalmi regénye”.





Ti milyen könyveket terveztek a nyáron elolvasni? 

13 megjegyzés:

  1. Ne engedj el és a Menyország várhat a listámon van,mindkét könyvről csupa pozitív dolgot olvastam,alg várom,h a kezemben legyenek:)

    VálaszTörlés
  2. Rám is vár ez a kettő:)Meg még rengeteg könyv :)

    VálaszTörlés
  3. Én holnap indulok és legszívesebben a bőröndömbe nem ruhákat,hanem könyveket tennék csak.:)
    De talán beérem egy vaskosabbal és egy vékonyabb mobilis könyvvel.A vastag Ken Folett:A titánok bukása lesz az biztos.
    A másikon még gondolkodom.

    VálaszTörlés
  4. Nyáron sok kedvenc sorozatom új kötete jelent meg, vagy fog megjelenni. Szerintem mindet ki sem tudom olvasni a nyáron. :)

    VálaszTörlés
  5. judy: Ken Folett szép kis falatnak ígérkezik :)

    Elhaym: én is úgy érzem, nem érem magam utol nyáron sem a könyvekkel :)

    VálaszTörlés
  6. Több könyvet, mint bugyit a jelszavam utazásnál:) Ishiguro könyve régóta kívánságlistás, és úgy látom, mások érdeklődést is felkeltette.

    VálaszTörlés
  7. Könyvmoly : Te hány könyvet szeretnél elolvasni a nyáron?

    VálaszTörlés
  8. Elliot: értem, akkor ha tíz bugyogót pakolok, 11 könyvet vihetek :)

    Elhaym. sokat, csak időm nem lesz rá, konkrétan nincs összeállított listám, csak minél többet szeretnék elolvasni

    VálaszTörlés
  9. Időből nekem is lehetne több. Június végéig elakartam olvasni 55 könyvet, de csak 40 sikerült. 15 lemaradást évvégéig be kéne hozni. :)

    VálaszTörlés
  10. Elhaym, azért a 40 sem rossz :) Én 30-t olvastam eddig ebben az évben :)

    VálaszTörlés
  11. 40-ből 10 az manga, így végülis annyi könyvet olvastam el én is mint te. :)

    VálaszTörlés
  12. Elhaym: akkor most büszke vagyok, hogy olyan sokat olvastam mint te :)

    VálaszTörlés