2011. október 29., szombat

Georges Simenon: Maigret és a halott gyémántkereskedő

Simenon írása olyan, mint egy jó bor. Lassan, kortyolgatva kell fogyasztani, hogy minél jobban kiélvezzük az aromáját. Időtálló, évről-évre zamatosabb.

Az Agave idén már a harmadik Maigret történettel örvendeztette meg az olvasókat. Ez is, ugyanúgy, mint az első kettő, eddig még nem volt olvasható magyarul.

A francia főfelügyelőnek nehéz napja van. Egy maratoni kihallgatás után sem tudott semmit sem kihúzni Carl Andersenből, akinek a garázsában egy halott gyémántkereskedőt találnak. A hulla Andersen garázsában, de nem az ő, hanem a szomszédja autójában ül. Carl kocsija pedig a szomszéd garázsában parkol.

Ugye figyelsz? Simenon itt a piros, hol a pirost játszik velünk. Először úgy tűnik, teljesen egyértelmű a helyzet, de közben jól összekeveri a szálakat. Carl mellett még számos gyanúsítottat kapunk tőle. Elméleteket is gyárthatsz kedvedre.

A hangulat változatlanul tökéletes volt. Szeretem, hogy az író stílusa letisztult, egyszerű, mentes minden fölösleges sallangtól. Igazán élvezetes!

Az előző Maigret könyvekhez hasonlón itt is szépen lassan, komótosan zajlott a nyomozás, de most sokkal több akciót kapunk.

A felügyelő karakter nagyon zárt, Simenon nem enged bepillantást, éppen ezért még inkább kíváncsivá tesz. Még többet akarok!
Ami nagyon tetszett: Else karaktere a legjobb,bravúros.
Kedvenc idézet:  – Koppenhágában születtél, ugye? 
                            – Ha tegez, azt fogják hinni, hogy lefeküdtünk egymással… 
                            – Válaszolsz?"
Borító: Letisztult, szépséges, nagyon tetszik!
Pontozás: 4
Kiadó: Agave
126 oldal
Eredeti cím: La Nuit de Carrefour
Fordította: Felkai Piroska
Írtam még ezekről is: Maigret nyaralni megy
                                Maigretgyanút fog 

2 megjegyzés: